Svijet

Protesti u Bugarskoj nakon sukoba s Romima

Protesti u Bugarskoj nakon sukoba s Romima
Foto: Ilustracija | Protesti u Bugarskoj nakon sukoba s Romima

ASENOVGRAD - Oko 1.500 ljudi pridružilo se protestu pred zgradom gradske uprave u južnom bugarskom gradu Asenovgrad u srijedu naveče pozivajući na izbacivanje Roma iz grada nakon sukoba između mještana lokalne romske četvrti i mladića iz veslačkog kluba tokom treninga.

Gradonačelnik Emil Karaivanov pozvao je predstavnike demonstranata i službenike kompetentnih institucija u svoj ured u četvrtak u podne kako bi raspravljali o situaciji.

Sudeći po svjedočenjima očevidaca, grupa Roma započela je svađu s mladićima iz veslačkog kluba tokom treninga na jezeru u blizini grada. Sukob je eskalirao i proširio se na centar Asenovgrada tokom dana kada su Romi fizički napali mlade veslače, njihove trenere i roditelje.

Neki veslači zadobili su povrede, a osam napadača je uhapšeno. Sukobi su izazvali protest u srijedu tokom koga su građani tražili od vlasti da se pozabave problemom romske zajednice za koji tvrde da tinja godinama.

Takođe su zatražili da Romi napuste grad.  Demonstranti žele da razgovaraju s premijerom Bojkom Borisovom i zaprijetili su da će demonstrirati svaku noć dok se ne udovolji njihovim zahtijevima. Policijsko prisustvo pojačano je u Asenovgradu.

Pripadnici žandarmerije i policije raspoređeni su u blizini romskog kvarta kako bi spriječili nove sukobe, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije