Svijet

Protesti u Gruziji zbog sporazuma Abhazije i Rusije

TBILISI - Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je danas u Tbilisiju zbog najavljenog sporazuma između Rusije i otcjepljene gruzijske pokrajine Abhazije.

Oko 30.000 demonstranata osudilo je najavljeni sporazum o formiranju zajedničkih snaga kao korak ka aneksiji tog crnomorskog regiona, prenio je AP.

Neki od učesnika protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Zaustavite Rusiju" ili precrtane slike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Mnogi demonstranti su nosili američke i evropske zastavice, a neki su mahali gruzijskim i ukrajinskim zastavama u znak podrške Kijevu po pitanju Krima i istoka Ukrajine.

"Rusija pokušava da potpuno anektira Abhaziju, ali nećemo dozvoliti da se to dogodi", izjavio je jedan od organizatora skupa, advokat Georgij Gabašvili.

"Tražimo od gruzijskog rukovodstva da preduzme odlučnu akciju na međunarodnom planu", poručio je on.       

Proteste je organizovao Ujedinjeni nacionalni pokret bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija, koji je u opoziciji otkad je 2012. godine na izborima pobjedila partija Gruzijski san, na čijem je čelu milijarder Bidzina Ivanišvili, koji se obogatio u Rusiji.

Vlada je bila kritikovana zbog toga što je nije oštrije usprotivila sporazumu između Rusije i Abhazije.

Sakašvili je, preko video linka, poručio gruzijskoj vladi da je narod ujedinjen pred opasnošću koja prijeti da ugrozi nezavisnost i budućnost Gruzije, prenio je AFP.

Nika Melija, jedan od lidera Ujedinjenog nacionalnog pokreta, izjavio je na skupu: "Rusija vodi agresivnu politiku i u Gruziji i van nje, a naša vlada drhti i ne oglašava se".

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili pokušao je da se odbrani od kritika, rekavši juče da je vlada svjesna opasnosti koju predstavlja najavljeni sporazum i da je zatražila podršku Zapada.

Abhazija i Južna Osetija faktički nisu pod kontrolom Tbilisija od rata za otcepljenje početkom 1990-ih godina, a Rusija je u tim regionima pojačala vojno prisustvo poslije petodnevnog rusko-gruzijskog sukoba 2008. godine, što je Tbilisi nazvao "nelegalnom okupacijom", navele su agencije.

Moskva je nedavno ponudila regionima sporazume o "savezu i integraciji", na šta je Gruzija reagovala ocjenom da je to "još jedan korak usmjeren protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije".

Sakašvili, koga gruzijsko tužilaštvo optužuje za zloupotrebu ovlašćenja, živi u samonametnutnom egzilu u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije