Svijet

Trampova osveta za napad u Idlibu, granatiran vojni aerodrom u Siriji

Trampova osveta za napad u Idlibu, granatiran vojni aerodrom u Siriji
Trampova osveta za napad u Idlibu, granatiran vojni aerodrom u Siriji

VAŠINGTON - Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsjednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Zvaničnik Bijele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa. Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bijele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila", prenio je AFP.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.

Ciljevi napada bili su avioni i infrastruktura, uključujući pistu, ali ne i ljudi, saopštili su američki zvaničnici za televiziju En-Bi-Si.

 

​​Prema nekim informacijama na aerodromu bi mogle da se nalaze i ruske trupe.

Pentagon je objavio snimak napada, a očevici su takođe na Tviteru postavili snimak sa zemlje.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsjednikom su u to vrijeme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savjetnik za bezbjednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsjednikom Si Ðinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vrijeme informisao o operaciji u Siriji. Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

"Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Savjeta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promijeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično", rekao je sinoć Tramp.

11.03 - Čavušoglu pozdravio napad SAD i zatražio smenu Asada

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu pozdravio je danas američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu i zatražio "hitno uklanjenja s vlasti" sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. On je ukazao na neophodnost formiranja tranzicione vlade u toj zemlji, prenio je Rojters.

On je dodao da ukoliko "Asad ne želi da ide, ukoliko se ne formira tranziciona vlada i ukoliko on nastavi da čini humanitarne zločine, biće preduzeti neophodni koraci kako bi se on smjenio".

Čavušoglu je rekao da su sada važnije nego ikada bezbjedne zone za civile u Siriji.

On je dodao da koalicija bila obaviještena o američkom raketnom napadu i da je razgovarao telefonom sa svojim francuskim i njemačkim kolegama, ali nije precizirao kada se to dogodilo.

10.55 - Oland i Merkel: Mirno rješenje za krizu u Siriji, Asad kriv

Francuska i Njemačka nastaviće sa naporima da putem UN pronađu mirno rješenje za krizu u Siriji, izjavio je danas francuski predsjednik Fransoa Oland poslije telefonskog razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Asad snosi svu odgvornost za ovakav razvoj događaja", navodi se u saopštenju Olanda i Merkelove.

10.54 - Ruska televizija: Uništeno devet aviona,ali pista netaknuta

U vazdušnim napadima SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu uništeno je devet aviona, ali je glavna pista "relativno netaknuta", saopštila je danas ruska državna televizija "Rosija 24".

 

U snimku baze, koji je ta televizja objavila nakon američkog raketnog napada, vide se krateri i ruševine, ali glavna pista u velikoj mjeri izgleda netaknuto, prenio je Rojters.

Kako navodi britanska agencija, nije poznato da li je televizija na snimku prikazala cijelu ili samo dio baze. 

10.30 - Duma: Rusija neće odgovarati eskalacijom sukoba na američki napad u Siriji

Rusija neće odgovoriti eskalacijom vojnih akcija na napad SAD na vazdušnu bazu u Siriji, potrebno je dosljedno postupati u odbranu međunarodnog prava i pravde, smatra potpredsjednik Državne Dume Rusije Pjotr Tolstoj.

„Kako možemo da odgovorimo? Naravno, ne eskalacijom vojnih akcija, ne ’Iskanderima‘, iako je to svakako važan dio naše snage. Ali naša snaga nije u njima. Naša snaga je u sopstvenom shvatanju logike događaja. Ne u prevedenom sa engleskog, kako se danas radi u mnogim zemljama, već upravo u sopstvenom našem, na ruskom jeziku, u strateškoj viziji budućnosti međunarodne bezbjednosti i međunarodne politike“, rekao je Tolstoj na plenarnoj sednici Državne Dume.

„Tu nema mnogo da se priča, treba mirno i dosljedno djelovati u odbrani međunarodnog prava i pravde, ponašati se kako to danas radi predsjednik Rusije Vladimir Putin, jer upravo njegovu spoljnu politiku vodi Ministarstvo spoljnih poslova, njegovu spoljnu politiku zastupaju i poslanici Savezne skupštine“, istakao je on.

9.50 - Kina: Sprečiti dalje pogoršanje situacije u Siriji

Kina je danas pozvala na sprječavanje daljeg pogoršanja situacije u Siriji nakon američkog napada na vazduhoplovnu bazu sirijske vlade.

S.Arabija o napadu na Siriju:Hrabra odluka Trampa

Saudijska Arabija saopštila je danas da podržava američke napade na vojne mete u Siriji, ističući da je američki predsjednik Donald Tramp donio "hrabru odluku".

Falon: Napad SAD u Siriji nije početak nove vojne kampanje

Britanski ministar odbrane Majkl Falon izjavio je danas da je američki napad na sirijsku vojnu vazduhoplovnu bazu "dizajniran da odvrati" sirijskog predsjednika Bašara Al Asada od daljeg vršenja napada hemijskim oružjem, ali je naglasio da taj napad ne predstavlja početak nove vojne kampanje.

"Mi nismo pitani da učestvujemo u ovome, to nije stvar za koaliciju koja se u Siriji i Iraku bori protiv Islamske države. To je bila operacija SAD, ali dozvolite mi da ponovo naglasim da je u potpunosti podržavamo", poručio je Falon.

9.20 - Sirijska vojska: U napadu ubijeno šest ljudi, velika šteta

Sirijska vojska je saopštila da je u američkom raketnom napadu na jednu od njenih vazduhoplovnih baza ubijeno šest ljudi i da je nanijeta velika šteta.

U saopštenju komande se dodaje da će sirijska vojska odgovoriti na ovaj napad tako što će nastaviti kampanju za "uništenje terorizma" i povratak mira i bezbjednosti u cijeloj Siriji.

Ocijenjeno je i da je napad bio čin "otvorene agresije" i da su njime SAD postale "partner" Islamske države, Nusra fronta i drugih "terorističkih organizacija", prenio je Rojters.

anijeta materijalna šteta.

9.15 - Sablin: Nijedan Rus nije povređen u napadu u Siriji

Poslanik ruskog parlamenta Dmitrij Sablin izjavio je danas da nijedan Rus nije povređen u američkom raketnom napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu Al Šajrat.

Sablin, koji je zamenik šefa poslaničke grupe ratnih veterana Vojno bratstvo, rekao je da je informaciju dao na osnovu sopstvenih izvora, javio je Interfaks, prenosi Rojters.

9.00 - Ruski poslanik: Napad SAD u Siriji - dvostruki standardi

Vazdušni napadi SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu pokazuju da je Vašington "kriv za političke dvostruke standarde", izjavio je danas zamjenik predsjednika Odbora za odbranu donjeg doma ruskog parlamenta Jurij Švitkin.

Švitkin tvrdi da su SAD upotrebile takozvanu Islamsku državu kao oruđe za sopstvene geopolitičke interese, prenela je novinska agencija RIA, navodi Rojters.

8.40 - Sirijski ministar: Napad "ograničenog obima", bio očekivan

Sirijski ministar informisanja Ramez Turdžman izjavio je danas da je američki napad na sirijsku vojnu vazduhoplovnu bazu u Homsu bio "ograničenog obima" i da ne očekuje dalju vojnu eskalaciju.

"Vjerujem da je ovaj napad bio ograničen i vremenski i prostorno i bio je očekivan", rekao je Turdžman u telefonskoj izjavi za sirijsku državnu televiziju, preneo je Rojters. Upitan da li će biti odgovora Rusije, Turdžman je odgovorio da je Moskva osudila američki napad.

"Ne očekujem da će doći do vojne eskalacije", dodao je on.

8.25 - Kurtulmuš: Američki napad pozitivan,sirijska vlada varvarska

Turski vicepremijer Numan Kurtulmuš izjavio je danas da Turska "pozitivno gleda" na američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu i kazao da međunarodna zajednica treba da se usprotivi "varvarstvu sirijske vlade".

U intervjuu za tursku televiziju "Foks TV", Kurtulmuš je rekao da vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada mora da bude u potpunosti kažnjena u međunarodnoj areni i da mirovni proces mora da bude ubrzan, preneo je Rojters.

8.00 - SAD: Obavijestili smo Rusiju, ali nismo tražili dozvolu

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da je američka vojska unaprijed obavijestila ruske snage o napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu i da u napadu nisu pogođeni dijelovi baze za koje se vjeruje da su u njima prisutni Rusi, a državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da Vašington "nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve", prenosi Rojters.

Dejvis je naveo da je američka vojska imala "više" razgovora sa ruskim snagama prije napada, koristeći liniju komunikacije koja je ranije uspostavljena sa ciljem sprečavanja slučjanog sukoba u Siriji tokom borbi protiv Islamske države.

Francuski diplomatski izvori naveli su da je američki državni sekretar Tilerson ministru spoljnih poslova Francuske Žan-Marku Erou kazao da je Vašington želio da sa saveznicima "koordiniše" napad na vazdušnu bazu.

"Nismo tražili nikakvo odobrenje od Moskve. Mi smatramo da je napad bio proporcionalan i da pokazuje da je (predsjednik SAD Donald) Tramp spreman na preduzimanje odlučne akcije kao odgovora na gnusna djela", rekao je Tilerson.

7.40 - Tramp:Napad od vitalnog značaja za nacionalnu bezbjednost SAD

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je naredio raketne napade na sirijsku vazduhoplovnu bazu jer je to "od vitalnog interesa za nacionalnu bezbjednost SAD" i pozvao sve "civilizovane nacije" da se pridruže njegovoj zemlji u nastojanju da se okonča krvoproliće u Siriji, prenose agencije.

On je ocijenio da su "svi višegodišnji prethodni pokušaji da se promijeni Asadovo ponašanje propali", prenosi Rojters.

Tramp je pozvao sve civilizovane nacije da rade na tome da se okonča krvoproliće u Siriji.

"Večeras pozivam sve civilizovane nacije da nam se pridruže i nastojanju da okončano pokolj i krvoproliće u Siriji i stavimo tačku na terorizam svih vrsta i svih tipova", rekao je Tramp.

On je istovremeno izrazio nadu da "dok god se Amerika zalaže za pravdu, mir i harmonija će na kraju preovladati", naveo je AFP.

7.25 - Kremlj: Američki napadi u Siriji pričinili značajnu štetu odnosima Rusije i SAD

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da američki napadi predstavlju ozbiljnu prepreku stvaranju meðunarodne koalicije za borbu protiv terorizma, saopšteno je iz Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da su američki napadi u Siriji agresija protiv jedne suverene države i u suprotnosti sa međunarodnim pravom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 „Predsjednik Putin smatra da raketni napadi SAD u Siriji predstavljaju agresiju protiv jedne suverene države, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i pri tome pod izmišljenim izgovorom“, rekao je Peskov novinarima.

Portparol je istakao da „sirijska vojska ne posjeduje zalihe hemijskog oružja“. „Činjenica da su sirijske oružane snage uništile sve zalihe hemijskog oružja zabilježila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) i potvrdila specijalizovana agencija UN“, podsjetio je Peskov.

„Istovremeno, prema mišljenju Putina, potpuno ignorisanje činjenice o upotrebi hemijskog oružja od strane terorista samo značajno pogoršava situaciju“, rekao je portparol.

„Putin je takođe u američkim napadima na Siriju vidi pokušaj da se skrene pažnja svjetske zajednice sa brojnih žrtava među civilnim stanovništvom u Iraku“, dodao je Peskov.

Prema posljednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, među kojima je 30 djece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na sjeverozapadu Sirije.

 

Sirijski vojni izvori: Američki napad akt agresije

Američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu je akt agresije, javila je danas sirijska državna televizija, pozivajući se na vojne izvore.

"Američki akt agresije protiv sirijskih vojnih meta, uz korišćenje nekoliko raketa", glasila je hitna vijest sirijske tv stanice, objavljena ubrzo nakon što su SAD objavile da je došlo do udara.

Neimenovani sirijski vojni izvori su rekli da su u zoru SAD ispalile raketu koja je pogodila jednu od vazduhoplovnih baza u centru Sirije, navodeći da ima žrtava.

"Ova američka agresija usledila je poslije zlonamjerne medijske kampanje pojedinih zemalja...nakon onog što se dogodilo u Kan Šeikunu", javila je sirijska novinska agencija SANA, misleći na grad na sjeverozapadu Sirije gdje je izvršen, kako se sumnja, hemijski napad u kojem je poginulo na desetine civila, preneo je AFP.

Tramp: Nešto bi trebalo da se desi sa Asadom

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da bi "nešto trebalo da se desi" sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom nakon hemijskog napada u Siriji, ali nije rekao da bi Asad trebalo da napusti funkciju.

"Mislim da je ono što je Asad uradio užasno", rekao je Tramp novinarima, prenosi Rojters.

"Mislim da je to što se dogodilo u Siriji sramota za čovječanstvo, a on je tamo i pretpostavljam da upravlja stvarima, tako da bi nešto trebalo da se dogodi", rekao je Tramp.

Istovremeno, državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da predsjednik Sirije Bašar Al-Asad ne bi trebao da ima ulogu u vladanju nad sirijskim narodom, nakon navodnog napada hemijskim naoružanjem, i da stoga SAD razmatraju pravilan odgovor na tu situaciju.

Tilerson je rekao da "nema sumnje" da Asadova vlada stoji iza napada u kome je poginulo desetine civila u gradu Idlibu na sjeveru Sirije, prenosi AFP.

On je takođe uputio upozorenje Rusiji, rekavši da bi trebalo da "pažljivo razmotre" svoju podršku Asadovoj vladi.

SAD: Poslije ovog raketnog napada ne planiramo nove u Siriji

Raketni napad koji su SAD izveleu Siriji bio "jedini" i očekuje se da ostane tako jer u ovom trenutku ne postoje planovi za eskalaciju, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Ovaj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se vjeruje da napad ne predstavlja signal velike promjene u fokusu predsjednika SAD Donalda Trampa koji je sada usredsređen na domaću politiku.

Peskov: Moskva ne može da ubijedi Asada

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da "bezuslovna podrška nije moguća u današnjem svijetu", ali je dodao da "nije korektno reći da Moskva može da ubijedi Bašara al Asada da uradi štagod žele u Moskvi". "To je totalno pogrešno", dodao je Peskov u intervjuu za agenciju AP.

Rusija je pružala vojnu podršku sirijskoj vladi od septembra 2015. godine, preokrenuvši balans snaga u Asadovu korist.

Moskva je iskoristila svoje pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN u više navrata otkako je građanski rat u Siriji počeo prije šest godina kako bi spriječila sankcije Damasku, navodi AP.

Dvije zemlje "njeguju odnos saradnje, razmene mišljenja i pune uzajamne podrške", kazao je Peskov.

Asad i njegova vojska su "jedina prava snaga u Siriji koja može da se suprotstavi teroristima na terenu", dodao je on.

Sirija tvrdi da nije upotrebila hemijsko oružje u napadu na provinciju Idlib, kriveći opozicione borce da su držali hemikalije u skladištima koje su pogođene u vazdušnom udaru prije nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije