Svijet

Pušilin: Nismo obavezni da poštujemo sporazum

Pušilin: Nismo obavezni da poštujemo sporazum
Pušilin: Nismo obavezni da poštujemo sporazum

DONJECK - Samoproglašeni lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Denis Pušilin izjavio je da ne smatra da sporazum između Rusije i Ukrajine obavezuje njegove ljude da se razoružaju i isprazne zgrade administracije koje su okupirali.

"Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov nije ništa potpisao u naše ime, već u ime Ruske Federacije", rekao je Pušilin, lider samproglašene "Narodne Republike Donjeck".

On je rekao da će njegovi ljudi razmotriti napuštanje zgrada administracije kada vlada u Kijevu uradi to isto, dodajući da se nastavljaju pripreme za referendum o većoj atuonomiji od Kijeva planiran za 11. maj.

Akcija ukrajinske vojske protiv proruskih separatista na istoku zemlje biće nastavljea uprkos četvorodnevnom sporazumu postignutom u Ženevi, saopštila je danas ukrajinska državna bezbednost.

"Antiteroristička operacija i dalje traje, a kada će biti završena zavisi od toga koliko dugo će teroristi biti u našoj zemlji", izjavila je portparolka ukrajinske službe bezbednosti Marina Ostapenko.

Prema sporazumu iz Ženeve, koji su sklopile SAD, Rusija, Ukrajina i EU, paravojne oružane formacije treba da budu razoružane, navodi Rojters.

Njime je, takođe, predviđeno okončanje nezakonite okupacije zgrada državne administracije, ulica i trgova, a vodeću ulogu u nadgledanju sprovođenja sporazuma ima Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi.

Ukrajina je prošlog vikenda najavila da će isterati proruske pobunjenike iz zgrada državne administracije, uključujcuhi policijske stanice u regionu Donjeckog  basena, mada je operacija posustala kada su proruske snage zauzele nekoliko transportera za prevoz vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije