Svijet

Putin: SAD samovovoljno bombardovale Jugoslaviju

Putin: SAD samovovoljno bombardovale Jugoslaviju
Putin: SAD samovovoljno bombardovale Jugoslaviju

MOSKVA - Sjedinjene Američke Države su više puta upotrebljavale vojnu silu u svijetu zaobilazeći Povelju UN - od Jugoslavije do Sirije, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sjednici međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj“.

Predsjednik Rusije podsjetio je da su UN stvorene nakon Drugog svjetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svijetu, ali da su zatim, nakon raspada SSSR-a, prema njegovom mišljenju, SAD odlučile da više nije potrebno ni sa kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, prenio je ruski sajt Sputnjik.

"Potom su uslijedili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A pre toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju“, naveo je ruski predsjednik.

Putin je podsjetio da je nakon tih događaja uslijedila i situacija u Libiji, o kojoj je donijeta rezolucija.

"Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da se izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija“, rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije