Svijet

Putin: Zapad koristi krizu u Ukrajini da vrati NATO u život

Putin: Zapad koristi krizu u Ukrajini da vrati NATO u život
Putin: Zapad koristi krizu u Ukrajini da vrati NATO u život

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je danas zapadne zemlje da su stvorile krizu u Ukrajini i koriste je da "vrate NATO u život", te poručio da Rusija nema namjeru da ulazi u novu trku u naoružanju, ali da će adekvatno odgovoriti na svaku bezbjednosnu prijetnju.

"Kriza u Ukrajini, koju su u osnovi izazvali i stvorili neki od naših zapadnih partnera, sada se koristi da se taj vojni blok (NATO) vrati u život", rekao je Putin danas na sastanku vlade, prenosi AFP pozivajući se na državnu rusku agenciju RIA Novosti.

Putin je podsjetio i da je Rusija više puta upozorila da će morati da odgovori na takve poteze, navodi Rojters.

Govoreći na sastanku sa zvaničnicima vlade posvećenom pitanjima vojne industrije, ruski šef države je poručio da Rusija neće ulaziti u novu trku u naoružanju i da je drugačiji tok događaja "apsolutno isključen", javio je Itar-Tass.

"Neko bi možda želio da ponovo pokrene zamajac trke u naoružanju. Mi, naravno, nećemo ući u tu trku", istakao je Putin i zaključio da će Rusija postupati na osnovu realnih razvojnih prognoza.

On je, međutim, rekao i da Rusija mora da održi svoje kapacitete nuklearnog odvraćanja zbog, kako je naveo, sve većeg broja mogućih bezbjednosnih prijetnji, preneo je Rojters.

Potencijalne prijetnje po bezbjednost Rusije, ukazao je Putin, moraju biti pomno analizirane i na svaku od njih se mora dati "adekvatan odgovor".

Putin je, govoreći o novom programu naoružanja za period 2015-2025, rekao da Rusija neće na vještački način raskidati saradnju sa stranim partnerima već je pozvao na očuvanje tih veza, uprkos tome što je uvozni program izmjenjen zbog sankcija EU i SAD.

"Mi nećemo vještački raskidati saradnju sa stranim partnerima, ali postojeći rizici se moraju uzeti u obzir", rekao je i dodao da ruska industrija mora biti spremna da proizvede važnu opremu, komponente i materijale, kao i da obezbijedi dovoljne proizvodne kapacitete, tehnologije i tehničke zalihe.

Putin je danas potpisao dekret kojim preuzima direktno rukovođenje komisijom koja nadzire rusku vojnu industriju, u trenutku kada Moskva pokušava da smanji zavisnost od zapadne opreme poslije uvođenja sankcija Moskvi zbog ukrajinske krize, prenosi Rojters.

Ta komisija je do sada bila pod nadležnošću ruske vlade, podsjeća Itar-Tass.

Prema Putinovim riječima, novi status te komisije omogućiće da ona bolje koordiniše sprovođenje državne odbrane i podići će efikasnost državne politike u sektoru vojne industrije, vojno-tehničke odbrane i bezbjednosne podrške.

Govoreći o planovima za modernizaciju oružja, Putin je rekao da će se Rusija fokusirati na razvoj novog strateškog nuklearnog oružja, vazdušno-kosmičke odbrane i konvencionalnog oružja visoke preciznosti, prenosi AP.

Ruski predsjednik je, takođe, rekao da Rusija na vojnom planu ne bi trebalo da troši više nego što to dozvoljavaju ekonomske mogućnosti zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije