Svijet

Putinomanija zahvatila Irak (FOTO)

Putinomanija zahvatila Irak (FOTO)
Putinomanija zahvatila Irak (FOTO)

S obzirom na uspeh ruskih vazdušnih udara u Siriji i američki neuspeh u borbi protiv terorista, Iračani traže nove načine da unište samoproklamovanu Islamsku državu. Mnogi u pomoć pozivaju „hadži Putina“.

Pošto su ruski vazdušni udari postigli veliki uspjeh u borbi protiv Islamske države u Siriji, mnogi Iračani dovode u pitanje amrički angažman na Bliskom Istoku.

„Čekao sam Rusiju da se umješa u borbu protiv ID", kaže Mohamed Karim Nihaja, slikar iz Bagdada za francusku agenciju AFP.

„Oni postižu rezultate. SAD i njeni saveznici bombarduju već godinu dana i nisu postigli ništa".

Nihaja radi na završnim potezima na portretu Vladimira Putina. On nije jedini. Putinomanija je zahvatila dobar dio stanovnika Iraka.

„Trebalo bi da Putinu dodjelimo sirijsko i iračko državljanstvo, zato što nas voli više nego što nas vole naši političari", kaže za AFP student iz Nadžafa Mihamed al Bahadli.

„Muslimani nas bombarduju zato što smo Rafidi", kaže Saaf Abdulah, vlasnik prodavnice, koristeći termin koji ID koristi za šiite.

„U međuvremenu Putin, pravoslavac, nas brani. Možda je on u stvari šiit, samo mi to ne znamo", kaže Abdulah.

Ruski predsjednik postao je i neka vrsta selebritija na iračkim društvenim mrežama, jer su se pronjele glasine da je porjeklom sa Bliskog Istoka.

Priča glasi da mu je otac bio irački bakalin, specijalizovan za trgovinu smokvama, na arapskom „tin". Zbog toga je postao „Abu Tin". Abu Tin se, poslije 2. svjetskog rata preselio u SSSR, gdje se oženio plavokosom Ruskinjom, a sina nazvao Abdulamir. Ime Vladimira Putina je, dakle rusifikovano ime Abdulamira Abu Tina.

„Hvala Putinu što me je ubjedio da ostanem u Iraku", kaže taksista Ali al Ramahi, „Hadži Putin je bolji od (Baraka) Huseina Obame.

U srijedu je irački Komitet za odbranu i bezbjednost nagovjestio da postoji mogućnost da od Rusije zatraži podršku u borbi protiv ID, rekao je predsjednik tog komiteta Hakim Zamli.

Rusija nije odgovorila na ove zahtjeve, s obzirom da još nije dobila zvaničan zahtjev iračke vlade.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije