Svijet

Radioaktivni dron kao protest protiv nuklearnih centrala

Radioaktivni dron kao protest protiv nuklearnih centrala
Radioaktivni dron kao protest protiv nuklearnih centrala

TOKIO - Jedan Japanac je uhapšen, jer je spustio dron sa minimalnom količinom radijacije na premijerov kabinet kako bi izrazio protest protiv korištneja nuklerane energije, četiri godine poslije nuklearne katastrofe.

Dron je posalo nezaposleni Jasuo Jamamoto, star 40 godina, koji živi u oblasti Fukui u zapadnom Japanu, a uhapšen je pod optužbom da je ometao državne poslove, saopštila je policija.

Za taj prekršaj predviđena je maksimalna kazna od tri godine zatvora ili 500.000 jena (4.200 dolara), prenosi Rojters.

Mediji izvještavaju da se Jamamoto sam predao u policjskog stanici u Fukui i pri tom rekao da je sa dronom izrazio protest protiv korišćenja nuklearne energije.

Policija u Tokiju je odbila da komntariše njegove motive, uz obrazloženje da istraga još nije završena.

Radioaktivni dron pronađen je u srijedu na krovu japanskog premijera Šinzoa Abea, radijacija je bila toliko niska, da nije opasna za ljude, a Jamamoto je naveo da je u tu bespilotnu letjelicu stavio kontejner sa radiokativnim pijeskom iz Fukušime.

Japanski sud je u srijedu ponovo odobrio pokretanje nuklerake na jugozapadu zemlje, bez obzira na zabirnutost zbog njene bezbjednosti, koja postoji polije katastrofe iz 2011. godine.

Zemljotres i cunami su izazvali topljenje u nukleranoj centrali, što je bila najgora katasrofa, od Černobilja, 25 godina ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije