Svijet

Raspravljaju o amnestiji ukrajinskih vojnika

   Raspravljaju o amnestiji ukrajinskih   vojnika
Raspravljaju o amnestiji ukrajinskih vojnika

KIJEV - U parlamentu Ukrajine vodi se rasprava o zakonu koji predviđa da ukrajinski vojnici budu amnestirani od odgovornosti za ratne zločine u sukobima na istoku te zemlje.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" nedavno je u svom izvještaju potvrdila činjenice o zločinima počinjenim u Ukrajini.

U nacrtu zakona o kojem raspravljaju poslanici Vrhovne rade navodi se oslobađanje pravne odgovornosti i kazne vojnom osoblju i "drugim osobama" za postupke koji se mogu okarakterisati kao ratni zločin. 

"Amnesti internešnel" 8. septembra je objavio izvještaj u kojem je potvrđeno da su slične zločine počinili pripadnici dobrovoljačkog bataljona "Ajdar".

"Ajdar" je jedan od više od 30 dobrovoljačkih bataljona, koji su osnovani nakon što je Kijev pokrenuo vojnu operaciju u regionima Donjeck i Lugansk.

"Pripadnici bataljona teritorijalne odbrane `Ajdar`, koji je djelovao na sjeveru regiona Lugansk, umiješani su u brojna zlostavljanja, uključujući otmice, nezakonita hapšenja, loše postupanje, krađu, iznudu i moguća pogubljenja", ističe se u izvještaju "Amnesti internešnela". 

Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca nešto ranije je saopštila da je započeta istraga o zločinima dobrovoljačkih bataljona na istoku Ukrajine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije