Svijet

Raste broj žrtava u terorističkom napadu u Istanbulu

Raste broj žrtava u terorističkom napadu u Istanbulu
Raste broj žrtava u terorističkom napadu u Istanbulu

ISTANBUL - U samoubilačkom terorističkom napadu u Istanbulu poginula je 41 osoba, a 239 ljudi je ranjeno, saopštila je danas kancelarija guvernera ovog turskog grada.

To znači da je ovo bio najsmrtonosniji napad u Turskoj ove godine. Desetoro poginulih su stranci, a tri osobe imaju dvojno državljanstvo, navodi se u saopštenju.

Zasad je poznato da je među žrtvama najmanje 23 turskih državljana, kao i najmanje deset stranaca i tri osobe sa dvojnim državljanstvom.

Kako je ranije saopštio srpski konzul Zoran Marković, među poginulima i povrijeđenima u terorističkom napadu na aerodrom u Istanbulu nema srpskih državljana.

Turski zvaničnici su saopštili da su među poginulima dvije osobe iz Tunisa, i po jedna iz Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana.

Iz bolnica je poslije ukazane pomoći pušteno 109 osoba, dodaje se u tekstu. Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za samoubilačku akciju trojice napadača.

Turske vlasti saopštile su da je pokrenuta istraga i vjeruju da iza napada stoji organizacija "Islamska država".

Teroristički napad na najvećem aerodromu u Turskoj glavna je vijest u svijetu, ali i tema na društvenim mrežama gde se najviše šeruje jedna potresna fotografija.

Na toj fotografiji napravljenoj poslije napada vidi se muškarac sa krvavom djevojčicom u rukama.

U pozadini se vidi taksi, a kako su mediji prenijeli da su taksisti sa aerodroma prevozili ranjene u bolnicu pretpostavlja se da je ova fotografija nastala upravo na ulazu u neku bolnicu.

 

 

Dvojica bombaša-samoubica su stranog porijekla

Među trojicom bombaša-samoubica koji su izvršili napad na aerodromu u Istanbulu su dvije osobe stranog porijekla, dok je treći državljanin Turske, rekao je danas "Sputnjiku" neimenovani turski bezbjednosni izvor.

Tri eksplozije su sinoć potresle terminal međunarodnog aerodroma "Ataturk" u Istanbulu, pri čemu je najmanje 41 osoba ubijena, a 239 lica ranjeno.

Prethodno su se u toku dana u medijima pojavili izvještaji u kojima se navodi da su teroristički napad, navodno, izvršili strani državljani.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da je u napadu učestvovalo troje bombaša-samoubica.

Prema prvim pokazateljima, "Islamska država" je odgovorna za ovaj teroristički napad, rekao je Jildirim na konferenciji za novinare, dodavši da je u toku istraga.

Aerodrom u Istanbulu je potpuno evakuisan i zatvoren nakon eksplozija te je otkazano nekoliko stotina letova.Jildirim je kasnije bio na mjestu događaja i izjavio da je avionski saobraćaj počeo normalno da funkcioniše.

Vodeća ruska aviokompanija "Aeroflot" otkazala je danas letove ka međunarodnom aerodromu "Ataturk" i sa njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije