Svijet

Raste ogorčenje u EU, protiv Kijeva

Raste ogorčenje u EU, protiv Kijeva
Raste ogorčenje u EU, protiv Kijeva

BRISEL - Evropska unija drži otvorena vrata "ukrajinskom narodnu, ali ne nužno i njegovoj vladi", upozorila je litvanska predsjednica Dalia Gryboskaite, nakon dolaska na evropski samit.

- Ukrajinski narod mora odlučiti sam o svojoj budućnosti, a nije na njegovoj vladi da odluči - naglasila je Gryboskaite, čija zemlja predsjedava do 31. decembra Evropskim vijećem.

Ona je ocijenila da je ovo "nova" poruka koju evropski lideri šalju Ukrajini drugi dan samita, usmjerenog na vanjsku politiku.

- Ukrajinska vlada je izgubila svoj kredibilitet - u krizi pokrenutoj njenim odbijanjem da potpiše, kao što je bilo planirano za kraj novembra, s Evropskom unijom sporazum o pridruživanju o kojem se pregovaralo godinama, protestirala je ona.

Litvanska predsjednica je podigla ton kada je u četvrtak ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, podržan od strane ruskog kolege Vladimira Putina, upozorio zapad protiv bilo kakvog "uplitanja" u političku krizu u Ukrajini, gdje proevropska opozicija na ulicama osporava njegov režim više od mjesec dana.

Nacrt izjave koji evropski lideri treba da usvoje u petak se pazi da frontalno osudi ukrajinsku vladu.

Zasjenjena Rusijom koja je obećala 15 milijardi dolara ovoj bivšoj sovjetskoj republici na rubu bankrota, Evropska unija bi trebala da se zadovolji upućivanjem poruke podrške ukrajinskom narodu i da ponovi da je spreman da potpiše sporazum.

Finski premijer Jyrki Katainen, dao je naslutiti njegovo nepovjernje prema ukrajinskom režimu predsjednika Viktora Janukoviča: "Mi želimo da ukrajinski narod sam donese jasnu i pravednu odluku", rekao je on.

Međutim, Katainen je postavio granice evropske reakcije, naglasivši da Rusija ostaje "važan partner EU-a". "Nadam se da ćemo moći napraviti korake naprijed" na jačanju ovog odnosa, dodao je on.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije