Svijet

Rusi preuzeli punu kontrolu nad strateški važnim mjestom

Rusi preuzeli punu kontrolu nad strateški važnim mjestom
Foto: RIA novosti | Rusi preuzeli punu kontrolu nad strateški važnim mjestom

MOSKVA - Ruske trupe preuzele su punu kontrolu nad selom Očeretino u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su borci grupe trupa „Centar“ takođe poboljšali taktičku situaciju i porazili formacije dvije brigade Oružanih snaga Ukrajine u Arhangelskoj i Novgorodskoj oblasti DNR.

Ruska vojska je tokom dana odbila osam kontranapada ukrajinskih jurišnih aviona u oblastima Novokalinovo, Očeretino, Solovjevo, Berdičej, Semenovka i Netajovo u DNR, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da je preuzimanje kontrole nad Očeretinom strateški važno za rusku vojsku, pošto se to selo nalazi na komandnoj visini i može poslužiti kao pogodna odskočna daska za razvoj ofanzive u dva pravca paralelno.

Osim toga, iz Očeretina se otvara put u pozadinu jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje drže selo Novgorodskoje (Njujork), čije će oslobađanje biti ključ za Dzeržinsk (Toreck). 

Iz ovog grada ukrajinska vojska napada Gorlovku, jedan od najvećih gradova DNR, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Istovremeno, zauzimanje Očeretina će omogućiti presjecanje logističkih ruta koje povezuju tri ključna vojna čvorišta za Oružane snage Ukrajine – Konstantinovku, Krasnoarmejsk (Pokrovsk) i Veliku Novoselku, navodi RIA.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije