Svijet

Ruska senatorka traži da se Obami oduzme Nobelova nagrada

Ruska senatorka traži da se Obami oduzme Nobelova nagrada
Ruska senatorka traži da se Obami oduzme Nobelova nagrada

MOSKVA - Ruska senatorka Ljudmila Bokova zatražila je od Nobelovog komiteta da poništi nagradu za mir koju je dodijelio američkom predsjedniku, uz obrazloženje da je politika dvostrukih standarda Baraka Obame doprinijela razvoju političke krize u Ukrajini, izvjestili su lokalni mediji.

"Politika dvostrukih strandarda nespojiva je s titulom dobitnika Nobelove nagrade za mir. Smatram da Nobelov komitet mora da objektivno sagleda situaciju i razmotri mogućnost oduzimanja nagrade Baraku Obami", rekla je Bokova, a preneo dnevnik "Izvestja".

Ruska senatorka je ocijenila da Obamine najnovije izjave i akcije jasno pokazuju da je predsjednik SAD "protiv nenasilnog rješenja za ukrajinsku krizu", da su mu interesi ukrajinskog naroda na posljednjem mjestu i da mu je cilj dominacija Vašingtona svijetom.

Bokova je dodala da je Obamin govor prilikom primanja Nobelove nagrade u suprotnosti s njegovim djelovanjem, navela je televizija Russia Today.

SAD, prema njenim riječima, više nisu garant međunarodne bezbjednosti i jedino što rade jeste to da pokušavaju da nametnu sopstvene interese i vrijednosti drugim zemljama.

"Politika dvostrukih standarda postala je glavni američki modus operandi u međunarodnoj areni. Cijeli svijet je u više navrata bio svjedok da primjena dvostrukih standarda ne samo što je nedopustiva, već je i opasna, jer vodi ka nekontrolisanim izlivima nasilja i kršenju ljudskih prava", rekla je Bokova.

Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir 2009, ubrzo po stupanju na dužnost 2008.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije