Svijet

Ruski dronovi nadgledaju Arktik

Ruski dronovi nadgledaju Arktik
Ruski dronovi nadgledaju Arktik

MOSKVA - Ruska armija će ubrzo svoje sjeverne granice čuvati i dronovima, koji će nadgledati šta se događa u priobalnoj zoni i u ruskim teritorijalnim vodama, pišu beogradske Večernje novosti.

Ruska armija će ubrzo svoje sjeverne granice, osim tradicionalnom metodom kontrole putem aviona koji su stacionirani na vojnom aerodromu u blizini grada Anadir na krajnjem sjeveru ruskog dalekog istoka, čuvati i - bespilotnom avijacijom.

Glavni zadatak dronova biće da nadgledaju iz vazduha šta se događa u priobalnoj zoni i teritorijalnim vodama Ruske Federacije. Vojni ekspert Viktor Murahovski ističe da su bespilotne letjelice koje će nadgledati arktičku zonu potpuno proizvedene u Rusiji. Ispitivanja su pokazala da pri niskim temperaturama koje tamo vladaju, dronovi napravljeni u drugim zemljama jednostavno ne rade.

Ranije je ruska armija koristila bespilotne letjelice koje je kupovala od Izraela, a zatim je iz te zemlje nabavljala samo određene dijelove. Međutim, Rusija sada sama proizvodi kompletnu letjelicu.

Od prvog decembra u arktičkoj zoni u bazi ruske Sjeverne flote počela je da radi strateška komanda "Sjever", što je svojevremeno najavio predsjednik Vladimir Putin. Zadatak "Sjevera" je ne samo da štiti ruske sjeverne granice već sve njene interese do Sjevernog pola.

Razlog zbog čega su Rusi pojačali svoje vojno prisustvo je veliko arktičko bogatstvo. U Moskvi su svjesni da na vrijeme moraju da zauzmu pozicije oko velikih nalazišta nafte i gasa ali i dragocjenih metala za koje su zainteresovane i druge zemlje, javlja dopisnik Novosti iz Moskve.

Broj jedinica vojne grupe "Sjever" uskoro će biti povećan jer će mu se pridružiti dijelovi Zapadnog vojnog okruga, kao i Centralnog i Istočnog. Sjeverne ruske granice će čuvati dvije Arktičke brigade, kao i dijelovi PVO-a i vojne avijacije. Osim toga, ruska Sjeverna flota će biti pod komandom grupe "Sjever". Na arhipelagu Novosibirskih ostrva već se gradi potrebna infrastruktura. Na ostrvu Koteljnij bilo je više od 150 letova i prevezeno je više od 500 tona tereta, od građevinskog materijala i tehnike do zaliha hrane. Dio tehnike prevezen je helikopterima s aerodroma "Tiksi" u Jakutiji.

Na ostrvu Koteljni će biti razmješteno 99 taktičkih grupa, a već je napravljen vojni gradić koji su nazvali Sjeverna djetelina. Na rtu Šmita napravljena je od modula zgrada u koju su se već uselili vojnici i oficiri.

U oktobru je oživio nekadašnji vojni gradić na ostrvu Vrangel. Osim toga, na ostrvima će biti ponovo, kao u sovjetsko vrijeme, PVO sistemi. U Murmanskoj oblasti će biti 80. motorizirana brigada. U 2015. će biti izgrađeno više vojnih objekata projektovanih upravo za rad u uvjetima velikih hladnoća.

Rusija će se obratiti narednog proljeća UN-u sa zahtjevom da pripoji 1,2 miliona kvadratnih kilometara Sjevernog ledenog okeana za koji se procjenjuje da na morskom dnu ima minimum pet milijardi tona energenata. Za sada je pronađeno oko 60 velikih nalazišta nafte i gasa, a od toga su 43 u ruskom sektoru. Ukupni resursi ruskog dijela Arktika se procjenjuju na oko 106 milijardi tona nafte i 69,5 milijardi kubika gasa.

Ruski vojnici i oficiri kopnenih snaga ali i vazdušno-desantnih jedinica prije nego što krenu na krajnji sjever proći će obuku i posebne pripreme. U Mulinskom nastavnom centru u Nižegorodskoj oblasti obučavaće ih kako da normalno žive i ispunjavaju svoje vojne zadatke u teškim uslovima. Ruska armija je dobila posebne uniforme koje su lakše od nekadašnjih bundi ali ne propuštaju hladnoću, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije