Svijet

SAD će se agresivno suprotstaviti širenju Irana

SAD će se agresivno suprotstaviti širenju Irana
SAD će se agresivno suprotstaviti širenju Irana

VAŠINGTON Sjedinjene Američke Države će se "agresivno suprotstaviti" pokušaju Irana da proširi svoj uticaj širom Bliskog istoka, čak i ako se postigne nuklearni sporazum, saopštio je danas Stejt department.

Ova najava jednog zvaničnika uslijedila je nakon kontroverznog obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Kongresu SAD, u cilju da istakne iranske ekspanzionističke nade, kao jedan od razloga da se zaustave nuklearni progovori, prenio je AFP.

Prvi diplomata SAD Džon Keri otputovaće u Saudijsku Arabiju sutra da uvjeri saveznike SAD u Zalivu da sporazum s Iranom neće značiti da Vasington žmuri i ne vidi regionalne ambicije Islamske Republike.

"Bez obzira šta da se desi u nuklearnoj fajli, nastavićemo da se suprotstavljamo agresivno iranskoj ekspanziji u regionu i iranskoj agresivnosti u regionu", rekao je zvaničnik.

Šiitski Iran se osuđuje, a pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, za podršku huti šiitskim pobunjenicima, koji su osvojili glavni grad Jemena i za pokušaj uticaja na iračke lidere.

"Ne možete vidjeti iz nuklearnih programa nikakvu odluku u kom pravcu bi mogli ići odnosi SAD s Iranom u budućnosti", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima i dodao da Vašington sarađuje blisko sa svojim većinom sunitskim saveznicima u Zalivu kako bi pomogao da ojača njihova bezbjednost i sposobnosti da se brane njihovi interesi.

"Očito zemlje Zaliva posmatraju pregovore vrlo pažljivo, one imaju legitimni razlog da žele da razumeju bolje šta pokušavamo da postignemo", rekao je on, ali je naglasio: "To neće izmeniti ni jedan drugi aspekt našem pristupu Iranu".

Netanijahu je u obraćanju Kongresu ranije danas reko da je "u vrijeme kada se mnogi nadaju da će Iran da se pridruži zajednici država Iran zauzet gutanjem nacija".

"Moramo stajati zajedno da zaustavimo iranski marš terora", rekao je on, što je dočekano apaluzom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije