Svijet

SAD na ratove od 2001. potrošili četiri biliona dolara

SAD na ratove od 2001. potrošili četiri biliona dolara
Foto: N.N. | SAD na ratove od 2001. potrošili četiri biliona dolara
N.N.

VAŠINGTON - Prekookeanski ratovi su SAD do sada koštali preko 4,3 biliona dolara a do kraja 2018. godine taj iznos bi mogao da dostigne i čitavih 5,6 biliona dolara.

To se navodi u izvještaju "Troškovi rata”, prenosi američki "Hill".

- Do kraja septembra 2017. Ameriku su ratovi u Iraku, Avganistanu, Pakistanu i Siriji, kao i dodatni troškovi za nacionalnu sigurnost, ministartvo odbrane i veterane, koštali 4,3 biliona dolara - navodi se u izvještaju koji prenosi portal Hill.

U analizi, koju jednom godišnje objavljuje Institut Votson pri Univerzitetu Braun, piše da od te sume 1,9 biliona dolara potiče iz Fonda za hitne ratne intervencije (OCO). Dodatnih 879 milijardi došlo je iz ministarstva odbrane, a 783 milijarde iz odsjeka za nacionalnu sigurnost i prevenciju od terorizma. Iz fondova veterana osigurano je 277 milijardi a 534 milijarde došle su iz kredita koji je osigurao OCO.

Autor analize Neta Krafort (Crawford) primjećuje da su kombinovane vojne intervencije od 2001. godine "u značajnom broju plaćane iz pozajmica, što je dio razloga zbog koga su SAD prešle iz budžetskog suficita u deficit poslije 2001. godine".

Ti troškovi bi do 2056. godine mogli da narastu do osam biliona dolara "ukoliko SAD ne promijene način na koji plaćaju svoje ratove", navodi Krafortova.

Član senatskog tijela zaduženog za naoružanje Džek Rid (Jack Reed) je u utorak novinarima, takođe, rekao da "moramo da priznamo da u posljednjih 16 godina pozajmljujemo za vojne operacije".

- Ovo je prvi put u istoriji da smo za tako velike konflikte pozajmljivali umjesto da smo tražili od građana da učestvuju u nacionalnoj odbrani, što nas je dovelo do toga da imamo tako veliki fiskalni deficit - rekao je Rid.

Krafordova je u analizi navela da će troškovi prekookeanskih operacija rasti posebno nakon što je predsjednik Donald Tramp (Trump) nedavno odlučio da poveća američke snage u Avganistanu.

SAD trenutno u toj zemlji imaju 11.000 vojnika a još 3.000 već je upućeno u Avganistan.

- Američkom vojnom prisustvu ne nazire se kraj - navodi se u izvještaju koji prenosi američki Hill.

(RTS)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije