Svijet

SAD osudile brutalno ubistvo hrišćana u Libiji

SAD osudile brutalno ubistvo hrišćana u Libiji
SAD osudile brutalno ubistvo hrišćana u Libiji

VAŠINGTON- SAD su osudile brutalno masovno ubistvo 30 etiopskih hrišćana u Libiji, pošto je objavljen video snimak ekstremista Islamske države (IS) na kojima se vidi njihovo smaknuće.

"SAD u najstrožijem smislu osuđuje brutalno masovno ubistvo navodno etiopijskih hrišćana koje su počinili teroristipovezani sa IS u Libiji. Ova grozota još jednom ukazuje na hitnu potrebu za političkom rezolucijom o sukobima u Libiji da bi se osnažilo nedosmisleno libijsko odbacivanje terorističkih grupa", rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbjednost SAD-a Bernadet Mihan.

Etiopija je juče saopštila da njihova ambasadu u Egiptu pokušava da provjeri video i utvrdi da li su zaista ubijeni njeni državljani.

"Oštro osuđujemo takve zločine, bez obzira da li su Etiopljani ili ne", naveo je etiopijski ministar komunikacija Redvan Husein u izjavi za agenciju AFP.

IS je juče emitovala snimak od 29 minuta na kome je prikazano kako njeni militanti ubijaju tridesetak Etiopljana hrišćana u Libiji.

Oni su prikazali ubistvo dvije grupe Etiopljana, koje su uhvatile ispostave IS na istoku i na jugu Libije, prenijele su agencije.

Na snimku maskirani borac IS daje dugačku izjavu, prije nego što počinje ubijanje zarobljenika.

Snimak prvo pokazuje ubijanje grupe od 12 ljudi kojima su glave odrubljene na plaži i drugu grupu od 16 ljudi, kojima je pucano u glavu, na ivici pustinje.

Video ima zvaničan logo medijske kuće IS - Al Furkan, a tekst na ekranu identifikuje zarobljenike kao "sljedbenike krsta iz neprijateljske etiopske crkve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije