Svijet

SB UN za hitno primirje u Gazi

SB UN za hitno primirje u Gazi
SB UN za hitno primirje u Gazi

NJUJORK - Savjet bezbjednosti UN pozvao je na hino primirje u Gazi nakon sastanka za hitne slučajeve iza zatvorenih vrata, povodom krize u ovom pojasu.

Savjet bezbjednosti UN u nedjelju uveče po njujorškom održao je vanrednu sjednicu o situaciji u Gazi, gdje je tokom dvije sedmice sukoba između Izraela i islamističkog Hamasa više od 400 ljudi izgubilo život, saopštile su neimenovane diplomate, a prenosi B92.

Sjednicu je zatražio Jordan pošto je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Šedjaija u Gazi i borbi sa ekstremistima, u najkrvavijem danu tokom 13-dnevne ofanzive, prenio je Rojters.

U rezoluciji, u koju je ta agencija AP imala uvid, izražava se "ozbiljna zabrinutost" zbog velikgo broja civila poginulih u Gazi, među kojima ima i djece, i pozvala na momentalni prekid vatre, "uključujući i povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze".

U međuvremenu, u vazdušnim napadima izraelske vojske na Pojas Gaze, poginulo je najmanje devet Palestinaca, od kojih sedmoro djece, saopštili su bolnički izvori. Portparol službe hitne pomoći u Gazi Ašraf el Kudra izjavio je da su poginuli Palestinci članovi iste porodice i da su svi bili u istoj kući koja je pogođena bombom.

Od početka izraelske vojne ofanzive na Gazu, 8. jula, poginula su 502 Palestinca.

Generalni sekretar UN Ban Kimun, koji se nalazi na Bliskom istoku, u pokušaju da pomogne u postizanju dogovora o prekidu vatre osudio je "užasnu akciju" u Šedjaiji i pozvao na momentalni prekid vatre.

"Izrael mora da pokaže maksimalnu uzdržanost i uradi daleko više na zaštiti civila", rekao je Ban i dodao da ta država "mora da poštuje humanitarno pravo", naveo je AFP.

Ban je u nedelju bio u Kataru, a treba da posjeti i Kairo, Jerusalim i Ramalu na Zapadnoj Obali.

Savjet bezbjednosti je 12. jula pozvao na prekid vatre izmedju Palestinaca i Izraelaca i izrazio ozbiljnu zabrinutost za dobrobit i zaštitu civila na obe strane.

SAD, bliski saveznik Izraela, pristale su na saopštenje, pošto su arapske zemlje zaprijetile da će zatražiti rezoluciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije