Svijet

Samit u Briselu: Najavljene nove mjere protiv terorizma

Samit u Briselu: Najavljene nove mjere protiv terorizma
Foto: Foto: Tanjug | Samit u Briselu: Najavljene nove mjere protiv terorizma

BRISEL - Predsjednik Evropskog Savjeta Donald Tusk kaže da su lideri EU potpuno spremni da odbrane svoj narod od terorizma.

On je na samitu u Briselu najavio nove mjere koje će EU usvojiti u cilju borbe terorista i terorističkog propagandonog matreijala koji se pojavljuje na interentu.

"Potpuno smo spremni da odbranimo naš narod i u tom cilju napravićemo dalje korake kada su u pitanju oni koji se bore na strani terorista. Do kraja godine ćemo završiti novi granični informativni sistem, a od kompanija koje se bave socijalnim medijima zahtijevaćemo da učine sve kako bi ograničili širenje propagandnog terorističkog materijala na internetu", poručio je Tusk poslije završetka prvog dijela razgovora na samitu lidera EU koji se održava u Briselu.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker naglasio je da su EU lideri razmotrili poboljšanje vojne saradnje unutar EU i podržali prijedlog Komisije o formiranju Evropskog odbrambenog fonda.

"Ovaj prijedlog je neophodan. Mi u EU imao 178 vrsta oružanih sistema dok SAD imaju 30. Mi imao 17 vrsta tenkova, a SAD samo jedan. Istovremeno mi trošimo polovinu vojnog bužeta koji je na raspolaganju SAD, ali je naša efikasnost tek 15 procenata. Ima mjesta za poboljšanje i to smo zaključili danas. Ono što je započeto 1954. godine i što nije pominjano do prije dvije godine dešava se sad", zaključio je Junker.

EU je početkom godine najavila da namjerava da do 2025. godine poboljša svoje odbrambene sposobnosti. U tom cillju Evropska komisija u junu je predložila tri scenarija razvoja odbrambene politike EU i pokrenula Evropski odbrambeni fond kako bi pomogla zemljama članicama da efikasnije koriste novac namijenjen za odbranu, ali i poboljšla njihovu međusobnu saradnju u ovoj oblasti.

Planirano je da do 2020. godine Komisija izdvoji 590 miliona evra za ovaj fond, a da se od 2020. godine za ovaj fond godišnje izdvaja 1,5 miljardi evra.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk najvio je da će lideri EU tokom večeri još razgovarai o geopolitičkoj situaciji oko Evrope.

On će ih obavijestiti o razgovorima koje je imao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom i predsjednikom Turske Erdoanom. Istovremeno razmotriće se i situacija u Ukrajini i primjena Minskog sporazuma.

"Očekujem da će nam to omogućiti da produžimo ekonomske sankcije prema Rusiji za još šest mjeseci", najavio je Tusk.

Donalda Tuska su novinari još jednom upitali u Briselu za njegovu izjavu o mogućem ostanku Velike Britanije u EU prilikom koje je ranije danas citirao pjesmu Džona Lenona "Imagine".

"Ja još imam snove, a politika bez snova je noćna mora", ostao je dosljedan Tusk naglasivši da je u politici sve moguće, ali da je odluka o povlačenju Bregzita i ostanak Velike Britanije u EU odluka Britanije i njenih građana.

Istovremeno, predsjednik Evropskog saveta Žan Klod Junker je kratko poručio da on "nema iluzija, jer ne želi da ih izgubi".

Samit evropskih lidera nastavlja se i sutra kada će teme razgovra biti migracije, ekonomija i trgovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije