Svijet

Savjet bezbjednosti UN pojačao sankcije protiv Sjeverne Koreje

Savjet bezbjednosti UN pojačao sankcije protiv Sjeverne Koreje
Savjet bezbjednosti UN pojačao sankcije protiv Sjeverne Koreje

NjUJORK - Savjet bezbjednosti UN pojačao je sankcije protiv Sjeverne Koreje pošto je ta zemlja lansirala raketu dugog dometa, a Pjongjang je upozorio da timu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) neće dozvoliti dolazak u zemlju.

UN su protiv Sjeverne Koreje već uvele sankcije 2006. i 2009. godine, ali je Savjet bezbjednosti juče odlučio da ih pojača.

Savjet je od Komiteta UN za sankcije zatražio da kompletira i precizira listu svih protiv kojih su sankcije usmjerene.

Komitet bi listu trebalo da preda za oko 15 dana.

U deklaraciji koja je jednoglasno usvojena u Savjetu bezbjednosti UN, oštro je osuđeno lansiranje sjeverno-korejske rakete, što, kako je ocijenjeno, predstavlja kršenje rezolucija 1718 i 1874 kojima se Pjongjangu zabranjuje testiranje raketa dugog dometa.

Savjet je od Sjeverne Koreje zatražio da se uzdrži od svakog novog lansiranja takvih raketa, i da odustane od svog programa nuklearnog naoružanja.

"Svi, uključujući i Kinu, složili smo se da će biti novih posljedica ako Sjeverna Koreja nastavi sa svojim provokativnim akcijama", rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Mada je prethodno o tome postigao dogovor sa SAD, Pjongjang je upozorio da neće dozvoliti da u Sjevernu Koreju uđe tim IAEA, kako bi utvrdio prirodu sjeverno-korejskog nuklearnog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije