Svijet

Sedmoro djece iz Bruklina sahranjeno u Izraelu

Sedmoro djece iz Bruklina sahranjeno u Izraelu
Sedmoro djece iz Bruklina sahranjeno u Izraelu

TEL AVIV - Sedmoro djece, stradale tokom vikenda u požaru u kući u Njujorku, u Bruklinu, sahranjeno je danas u Izraelu.

Desetine ožalošćenih, uključujući glavnog rabina Izraela, prisustvovalo je oproštaju.

Od djece se oprostio njihov otac Gabriel Sason. On je više puta ponovio: "Zašto sedam? Sedam divnih ljiljana. Tako čistih."

Djeca su sahranjena na glavnom jerusalimskom groblju. David Lau, glavni aškenaski rabin Izraela, označio je požar neizrecivom tragedijom i apelovao na porodicu da ostane jaka.

Izraelski mediji su naveli da je porodica koju je zadesila ta tragedija živjela u Jerusalimu prije nego što se odselila u Njujork, prije dvije godine.

Alon Edri, koji se predstavio kao rabin i rođak porodice, rekao je da je značajno za religioznu porodicu da bude sahranjena u Izraelu, prenosi Ašosijeted pres.

"Mi vjerujemo da je sahranjivanje u Izraelu važno, jer su svi vaši gresi tada oprošteni", rekao je on, kako prenosi Asošijeted pres.

U kući porodice ortodoksnih Jevreja izbio je fatalni požar, a vjeruje se da je uzrok zagrijan tanjir ostavljen za jevrejski dan odmora šabat. Istražitelji su rekli da je kvar prouzrokovao da vatra zahvati stepenice dok su djeca spavala na drugom spratu. Žrtve su identifikovane kao Eliana (16), Rivka (11) Sara (6) i dječaci David (12), Ješua (10) Moše (8) i Jakob (5).

Na komemoraciji u Bruklinu u nedjelju otac je opisao svoje tri kćerke i četiri sina kao anđele. Njegova supruga Gajle Sason i 14-ogodišnja kćerka Cipora su preživjele požar i u kritičnom su stanju. Otac nije bio kod kuće kada se to desilo.

Praksa čuvanja toplih tanjira za šabat je uobičajeni moderni metod koji primjenjuju jevrejski vjernici koji slijede tradiciju da ne pale vatru za šabat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije