Svijet

Selo misterioznih požara

Selo misterioznih požara
Selo misterioznih požara

Već više od deset godina seljani sicilijanskog sela Kaneto di Karonia suočavaju se sa misterioznim požarima, koji bukvalno mogu izbiti na svakom mjestu u selu.

Ovaj bizarni fenomen pojavio se prije nekoliko godina, a sporadični požari su izbijali iz madraca, kreveta, automobila i ostalih uređaja poput frižidera, mobilnih telefona. Ono što je zabrinjavajuće jeste da ti aparati iznenada planu čak i kada nisu uključeni u struju.

Ova dešavanja su privukla razne naučnike u selo, poput geologa, fizičara i vulkanologa, ali zasad niko nije pružio odgovarajuće naučno objašnjenje ovog fenomena. Seljani, sa druge strane, za sve što im se dešava okrivljuju vanzemaljce, ali i demonske snage, jer ti požari jednostavno nemaju objašnjenja. Ne samo da nemaju objašnjenja, nego nema ni logičnog razloga da dođe do požara.

A sve je počelo u januaru 2004. godine, kada je bez ikakvog posebnog razloga požar zahvatio električne uređaje u nekoliko domova. Čak i česme za vodu su gorjele u plamenu. Kako nisu znali šta će, predstavnici elektrokompanije zadužene za Kaneto isključili su struju cijelom selu, ali požari su nastavili da izbijaju. Nakon toga, lokalne vlasti su odlučile da evakuišu cijelo selo kako bi sprovele detaljnu istragu, ali niko nije uspio da locira problem.

Sasvim razumljivo, seljani su bili prestravljeni svim što se dešava, pa su na kraju odlučili čak i da pozovu sveštenika da izvrši "protjerivanje đavola".

Narednih nekoliko mjeseci su bili relativno mirni i seljani su se vratili svojim kućama.

Međutim, čak i danas, nakon deset godina, sporadični požari izbijaju u domaćinstvima, ali su seljani već naučili da žive s tim. Da je selo zaista specifično, svjedoče i neki drugi fenomeni koji se dešavaju, kao recimo da iz česmi u tri različite kuće curi voda, da se klima-uređaji sasvim spontano istope, kapije u dvorištima se same otvaraju i zatvaraju. Čak je bilo i slučajeva misterioznog uginuća životinja.

Godine 2007. Odjeljenje za civilnu zaštitu poslalo je u selo nekoliko stručnjaka, uključujući naučnike i inženjere elektrotehnike, kako bi ovaj fenomen bio istražen, a jedan od zaprepaštenih naučnika je izjavio da je vidio kako se neuključeni električni kabl zapalio.

U njihovom izvještaju koji je u međuvremenu "procurio" u javnost i koji je objavilo nekoliko italijanskih novina u to vrijeme, saopštava se da su neobjašnjive događaje najvjerovatnije prouzrokovali "vanzemaljci".

Prema tom izvještaju, požari su "uzrokovani visokonaponskim elektromagnetnim emisijama koje nisu djelo čovjeka i koje su dostizale jačinu od čak 12 do 15 gigavati".

U odsustvu opipljivih dokaza, seljani su se ponovo okrenuli natprirodnim teorijama. Vitorio Alfieri, član sicilijanskog vijeća zadužen za zdravlje i bezbjednost, rekao da je da požare "uzrokuje neko biće, koje se prebacuje iz jedne u drugu kuću".

I dok je jedan period bio prilično miran, bez većih požara, prije petnaestak dana požari su se "vratili u selo". Konkretno, 30. septembra selo je zadesila serija požara, a vatrogasna jedinica je taj cijeli dan imala pune ruke posla.

S obzirom na to da se radilo o seriji požara, seljani su ponovo evakuisani, sve dok se vatrogasci nisu izborili sa nadolazećom vatrom.

Na kraju, niko nije uspio objasniti ni ovo posljednje izbijanje požara, a legenda sela Kaneto di Karonia i dalje živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije