Svijet

Šest godina zatvora zbog "lažnih vijesti o ratu"

Šest godina zatvora zbog "lažnih vijesti o ratu"
Foto: Pixnio | Šest godina zatvora zbog "lažnih vijesti o ratu"

​MOSKVA - Ruski sud osudio je u odsutnosti aktivistkinju protestne umjetničke grupe "Pussy riot" Ljusju Štein na šest godina zatvora zbog objava o sukobu s Ukrajinom na društvenim mrežama, objavio je danas ruski sud.

Ljusja Štein (27) proglašena je krivom zbog širenja "lažnih vijesti o ratu" u vezi s objavom na Twitteru u martu 2022. u kojoj je optužila ruske vojnike da "bombarduju strane gradove i ubijaju ljude", objavio je u srijedu ruski nezavisni portal "Mediazona".

Najmanje 19.855 ljudi pritvoreno je u Rusiji zbog izražavanja stavova o sukobu od početka ruske specijalne vojne operacije na Ukrajinu u februaru 2022, prema navodima grupe "OVD-Info", koja prati suzbijanje disidenata.

Oni koji budu proglašeni krivima zbog širenja "lažnih informacija" o ruskoj vojsci mogu dobiti do 10 godina zatvora.

Sud u Moskvi odredio je da će Ljusja Štein, koja je do 2022. bila zamjenica odbornika u Moskvi, početi da služi kaznu kada bude izručena Rusiji.

Ljusja Štein je pobjegla iz kućnog pritvora u Moskvi nekoliko nedelja nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

S koleginicom iz grupe "Pussy riot" Marijom Aljohinom pobjegla je prvo u Litvaniju, a potom na Island, gdje su u maju 2023. dobile državljanstvo.

Tužioci su tražili da se ona osudi na osam i po godina zatvora, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije