Svijet

Sirijska vojska u predgrađu grada Palmire

Sirijska vojska u predgrađu grada Palmire
Sirijska vojska u predgrađu grada Palmire

Sirijska regularna vojska nakon pokretanja ofanzive u posljednja 48 sata u potpunosti je preokrenula situaciju na frontu potisnuvši pripadnike terorističke Islamske države te izbile do predgrađe grada Palmira.

Uz upotrebu 25 aviona i asistenciju savjetnika iz Rusije uspjeli su napraviti ono što Anti-Isil koalicija, predvođena SAD, nije moga u prethodnig godinu ipo dana.

Sirijska vojska (SAA) iz Dair ez Zora, sa dvije brigade, djelovi Nacionalnih obrambenih snaga  (NDF) i pripadnici milicije Šajatat Tribal izveli su munjevit napad i zauzela niz naselja u podnožju brdskog područja El Bardeh i izbile do varoši El Kareteh .

Kompletan taj pojas je pokrila sirijska avijacija, koja precizno tuče sve vojne ciljeva na tom području. Cilj je da se izbije na regionalni put, i presječe jedina komunikacija koja povezuje centar Islamske Države Rakk, sa snagama džihadista u Deir ez Zoru  i dalje sa provincijom Anbar (Irak).

Prema podacima sa terena gubici islamista su veliki i na pravcu nastupanja iznose na desetine poginulih i veliki broj ranjenih.

U pravcu Palmire nastupa 67. oklopno-mehanizirana brigada SAA i u koordinaciji s NDF, milicijama Kata'eb Al-Ba'ath i Hezbollahom preuzela potpunu kontrolu nad autocestom Teefor koja grada povezuje s obližnjom vazduplovnom bazom.

Kako navode vojni izvori iz istočnog Homsa, sirijske snage su ubile nekoliko desetina militanata i uništili im nekoliko tenkova. Isti izvori navode da sirijske snage sada kontrolišu ključnu prometnicu koja vodi od vazduplovne baze do grada Palmire.

Vazduhoplovna baza je bila pod napadom islamističkih ekstremista preko dva mjeseca, ali su sirijske snage koje su je branile uspješno odolijevale napadima.

Nakon što su zauzeli strateški važnu uzvisinu Tal Syria Tel, koja se nalazi zapadno od grada, trenutno ja SAA i Hezbolah pred samim predgrađima Palmire.

Ostale jedinice SAA  predvođeni sa brigadom "Tigrovi" probijaju se u grad sa sjeverne strane i planina Jazal, nakon što su to područje oslobodili prošloge sedmice.

Započele su pripreme za deblokadu vojnog aerodroma Kavieres, koji se nalazi istočno od Alepa. Prema bazi Kuveires se grupiše snažna grupa za deblokadu sastavljena od 2 bataljona NDF koje prati 20 tenkova.

Vojni izvori tvrde da postoje kontakti ruskog Specnaza sa elementima kurdskih snaga u okolini oko grada Tel Abad, oko zajedniče subordinacije radi skorog koncentricnog napada na centar Islamske države grad Rakka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije