Svijet

Šri Lanka: Sukob budista i muslimana izazvan glasinama, 19 uhapšeno

Šri Lanka: Sukob budista i muslimana izazvan glasinama, 19 uhapšeno
Foto: N.N. | Šri Lanka: Sukob budista i muslimana izazvan glasinama, 19 uhapšeno

KOLOMBO - Policija u Šri Lanci uhapsila je 19 osoba nakon što je došlo do sukoba između ekstremista iz redova većinske budističke zajednice i manjinske muslimanske zajednice, u kojima su četiri osobe povrijeđene, saopštio je danas portparol policije.

Policija navodi da je nasilje, koje je izbilo kasno sinoć u južnom priobalnom gradu Gintoti, izazvano glasinama i lažnim porukama na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

"Ovo je bio sukob između male frakcije ekstremista u obje etničke grupe", rekao je britanskoj agenciji portparol policije Ruvan Gunasekera.

Među uhapšenima je i žena koja je širila lažnu vijest da muslimani pripremaju napad na budistički hram, rekao je on.

"Odlučili smo da uhapsimo one koji šire lažne poruke i glasine na društvenim mrežama", naveo je Gunasekera.

Tenzije između dvije zajednice u porastu su ove godine, pri čemu neke budističke grupe optužuju muslimane da prisiljavaju ljude da se preobrate u islam i skrnave budističke arheološke lokacije.

Neki budistički nacionalisti su, takođe, protestovali zbog prisustva progonjenih pripadnika muslimanskog naroda Rohingja koji traže azil u Šri Lanci bežeći od nasilja u pretežno budstičkom Mjanmaru.

Budisti čine oko 70 odsto od ukupno 21 miliona stanovnika Šri Lanke, dok muslimana u ukupnom tamošnjem stanovništvu ima oko devet odsto.

Vlada Šri Lanke je, nakon kritika zagovornika ljudskih prava i diplomata da ne čini dovoljno napora protiv radikalnih budističkih grupa, u junu ove godine delovala protiv napadača na muslimane, a na tu akciju se odlučila posle više od 20 napada na muslimane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije