Svijet

Stara francuska podmornica "potopila" američki nosač aviona

Stara francuska podmornica "potopila" američki nosač aviona
Stara francuska podmornica "potopila" američki nosač aviona

PARIZ - Francuska nuklearna podmornica stara 34 godine fiktivno je potopila američki nosač aviona "USS Theodore Roosevelt" i veći dio njegove pratnje tokom vojnih vježbi kod obala Floride, objavili su francusko ministarsto odbrane i mornarica, koji su ubrzo potom tu vijest uklonili, prenosi "Russia Today".

Vijest koju su francusko ministarstvo i mornarica objavili pod naslovom "SNA Safir na vježbama s američkom mornaricom kod obala Floride", u kojoj se pozdravlja uspjeh francuske podmornice, prije nego što je uklonjena preuzelo je nekoliko portala i pojavila se u više blogova.

Cij vojnih vježbi u vodama kod obala Floride koje su počele sredinom februara bio je da se testira nedavno modernizovan američki nosač aviona, čije je usavršavanje trajalo četiri godine i koštalo 2,6 milijardi dolara, prije nego što bude raspoređen u napadačkoj grupi, navodi RT.

Vježbe su uključivale scenarija napada podmornica i borbe s neprijateljskim brodovima.

Tokom prve faze 10-odnevnih pomorskih vježbi, francuska podmornica "Safir" bila je dio takozvanih prijateljskih snaga, ali je u drugoj fazi bila u ulozi neprijatelja. Imala je zadatak da locira američki nosač i pripremi napad na napadačku grupu predvodeći brodove.

U posljednjoj fazi vježbi francuska podmornica se neprimijećeno približila napadačkoj grupi američkog nosača prošavši kroz odbrambeni "zid" formiran od američkih fregata koje su štitile nosač, prenosi Tanjug.

"Posljednjeg dana ujutro izdat je nalog za otvaranje vatre, što je omogućilo 'Safiru' da fiktivno potopi 'Theodorea Roosevelta', kao i veći dio njegove pratnje", navedeno je u prvobitnoj vijesti koju je preuzeo blog "France chelengis".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije