Svijet

Stoltenberg pozvao Rusiju na konstruktivniju ulogu u Siriji

Stoltenberg pozvao Rusiju na konstruktivniju ulogu u Siriji
Stoltenberg pozvao Rusiju na konstruktivniju ulogu u Siriji

BRISEL - Članice NATO pakta saglasne su u podršci pravu Turske da štiti svoj vazdušni prostor i granice, a Rusiju pozivam na preuzimanje konstruktivnije uloge u borbi sa zajedničkim neprijateljem Islamskom državom u Siriji, poručio je danas u Briselu generalni sekretar Sjevernoatlanskog saveza Jens Stoltenberg.

"Turska je vezana za NATO, a NATO je u čvrstoj vezi sa Turskom i njenom bezbjednošću", rekao je Stoltenberg nakon današnjeg sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom.

On je dodao kako je sa turskim premijerom razgovarao o prošlosedmičnom obaranju ruskog aviona koji je povrijedio turski vazdušni prostor u blizini granice sa Sirijom.

"Stanje na jugoistočnim granicama NATO-a brzo se mijenja. Danas smo razgovarali o događajima koji su prethodili rušenju ruskog aviona. Članice NATO-a saglasne su u podršci pravu Turske da štiti svoj vazdušni prostor i granice. Zadovoljan sam nastojanjem Turske da ublaži napetost i pozdravljam nastojanja da se stupi u kontakt s Moskvom. Veoma je važno ostati miran i umanjiti napetost. Rusiju pozivam na preuzimanje konstruktivnije uloge u borbi sa zajedničkim neprijateljem ISIS-om u Siriji", rekao je Stoltenberg.

Prošlosedmični događaj je, kako je rekao, bio svojevrstan signal važnosti jačanja međunarodnih mehanizama za održavanje stabilnosti u odnosima sa Rusijom. 

Stoltenberg je dodao i kako se podaci o obaranju aviona koje su dobili od Turske, podudaraju s podacima drugih izvora.

"Ono čemu smo svjedočili prošle sedmice nije bila prva ruska povreda vazdušnog prostora Turske", zaključio je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije