Svijet

Suđenje Meningu zbog Vikiliksa počinje 21. septembra

Suđenje Meningu zbog Vikiliksa počinje 21. septembra
Suđenje Meningu zbog Vikiliksa počinje 21. septembra

VAŠINGTON - Suđenje Bredliju Meningu, američkom vojniku optuženom za odavanje poverljvih dokumenata sajtu Vikiliks, počeće 21. septembra, izjavio je danas sudija vojnog suda.

Sudija vojnog suda pukovnik Denis Lind rekao je da su se vojni tužioci i Meningovi advokati dogovorili o okvirnom rasporedu suđenja koje bi trebalo da počne 21. septembra i završi se do 12. oktobra, više od dvije godine nakon Meningovog hapšenja.

Sudija je nije prihvatio zahtjev odbrane da se slučaj odbaci zbog, kako Meningovi advokati tvrde, propusta tužilaštva da podjeli bitne informacije sa njima, prenio je Rojters.

Mening je optužen da je između novembra 2009. i maja 2010. godine, dok je radio kao obavještajni analitičar u Iraku, sajtu Vikiliks dostavio stotine hiljada vojnih izvještaja iz Avganistana, i veliki broj američkih diplomatskih depeša iz čitavog svijeta.

Time je javnosti otkrio pozadinu ubistva civila na terenu, ali i privatne razgovore šefova država i nezvanične izjave visokih američkih funkcionera.

Oni koji podržavaju Vikiliks smatraju da je taj sajt razotkrio pogrešne poteze SAD i da je Mening politički zatvorenik, dok Vašington smatra da je otkrivanje dokumenta ugrozilo nacionalnu bezbjednost i živote stranaca koji rade s americkom vojskom i ambasadama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije