Svijet

Suhoj preletio devet metara iznad američkog razarača (FOTO, VIDEO)

Suhoj preletio devet metara iznad američkog razarača (FOTO, VIDEO)
Suhoj preletio devet metara iznad američkog razarača (FOTO, VIDEO)

MOSKVA - Ruski avioni izveli su seriju "agresivnih" preleta iznad američkog ratnog broda u međunarodnim vodama Baltičkog mora

Neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane izjavio je da su se ti incidenti dogodili u ponedeljak i utorak na oko devet metara iznad američkog ratnog broda "US Donald Kuk".

 

 

Prema njegovim riječima, preleti ruskog aviona Su-24 izgledali su kao "simulacija napada".

Izvori Pentagona su naveli da su ruski avioni izgleda bili nenaoružani, ali nisu odgovarali na pozive s američkog broda koji je pokušavao putem radio veza da stupi u kontakt s pilotima ruskih aviona.

 

 

Pogledajte kako je to izgledalo:

 

Moskva: Poštovali smo pravila; SAD: Provokacija

Posada ruskih bombardera "Su-24", koji su proletjeli u blizini američkog ratnog broda u vodama Baltičkog mora, poštovali su sva pravila o bezbjednosti.

To je izjavio portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Incident se dogodio u utorak, a vojska SAD tvrdi da su ruski avioni "simulirali napad" preletjevši blizu "US S Donald Kuka".

Zvaničnici Pentagona saopštili su da je rusko nadletanje američkog broda Donald Kuk na Baltiku “akcija bliska agresiji“.

Pentagon je objavio snimke na kojima se vidi kako ruski avion prelijeće brod američke mornarice, kao i da je američki razarač prisustvovao “agresivnim manervima na oko deset metara udaljenosti“.

Incident se dogodio prije nekoliko dana kada je američki brod isplovio iz poljske luke Gdanija, gdje je trebalo da održi vojne vježbe.

Američka mornarica je saopštila da je ruski avion Su-24 preletio “Donalda Kuka“ u ponedeljak kada je pripremana vježba sa poljskim vojnim helikopterom.

Takođe, američki zvaničnici su naveli da su ruski avioni bili “čisti“, tj. da nisu imali naoružanje, te da nisu predstavljali opasnost za američke operacije na Baltiku.

Međutim, oni naglašavaju da su ovi incidenti “agresivniji od bilo čega što se dogodilo u skorije vrijeme“, jer je, kako se navodi, Su-24 učestvovao u “simuliranom napadu“.

Ruske akcije izazvale su paniku u Vašingtonu, a potparol Bijele kuće Džoš Ernest je nazvao ovo “provokacijom“.

“Veoma smo zabrinuti zbog nebezbjednih i neprofesionalnih ruskih vazdušnih akcija. Ovo bi moglo da dovede do novih tenzija između država i moglo je da se završi nesrećom koja bi dovela i do gubitaka ljudskih života“, saopštili su zvaničnici .

Sa druge strane, admiral Džon Ričardson pohvalio je američku mornaricu zbog “hladne glave u stresnoj situaciji“.

Prema inicijalnim izveštajima, dva incidenta su se dogodila u međunarodnim vodama u utorak noću, a treći incident u nedjelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije