Svijet

Šulc: Džoint nije problem - ima važnijih poslova

Šulc: Džoint nije problem - ima važnijih poslova
Foto: Ilustracija | Šulc: Džoint nije problem - ima važnijih poslova
Srna

BERLIN - Predsjednik Udruženja njemačkih kriminalističkih službenika Andre Šulc zalaže se za legalizaciju kanabisa i ističe da na ulici, i pored svih zakona, nikada nije bio problem nabaviti džoint.

"Zabrana kanabisa je neefikasna i besmislena. Ona koristi samo kriminalcima, pa bi bilo bolje da se državne službe bave važnijim zadacima", smatra Šulc.

On napominje da u ljudskoj istoriji nije bilo društva bez nekog opojnog sredstva i to se mora prihvatiti.

Zato se Sindikat policijskih službenika zalaže da parlament prestane da kriminalizuje kanabis, jer je u NJemačkoj i posjedovanje minimalne količine krivično djelo.

Prošle godine, dozvoljeno je korištenje preparata kanabisa u medicinske svrhe.

Tri najveće njemačke kompanije za zdravstveno osiguranje "TTK", "Barmer" i "AOK" u proteklih deset mjeseci primili su više od 13.000 zahtjeva za preuzimanje troškova terapije sa preparatima kanabisa, što je mnogo više nego što se očekivalo.

Prije legalizacije, u NJemačkoj je samo hiljadu osoba imalo posebnu dozvolu za konzumaciju kanabisa, navodi "Dojče vele".

Prema anketi agencije za istraživanje javnog mnjenja "Forsa", legalizaciji kanabisa najviše se protive žene /70 odsto/, zatim stariji od 60 godina /72 odsto/, pa članovi demohrišćanske i socijaldemokratske stranke - po 72 odsto.

Najviše zagovornika legalizacije je među osobama mlađim od 30 godina, i to 43 odsto, članovima stranke ljevice 55 odsto, partije zelenih 46 odsto, te Alternative za NJemačku 41 odsto.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije