Svijet

Suspendovana zabrana vožnje Palestinaca sa Izraelcima

Suspendovana zabrana vožnje Palestinaca sa Izraelcima
Suspendovana zabrana vožnje Palestinaca sa Izraelcima

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jalon odlučili su, istog dana kada je i stupila na snagu, da suspenduju zabranu vožnje Palestincima u istim autobusima s Izraelcima na Zapadnoj obali.

Bilo je predviđeno da se palestinski radnici na povratku sa svakodnevnog posla u Izraelu vrate preko istih prelaza na Zapadnoj obali preko kojih su ušli, ali da se ne voze u autobusima u kojima se voze Izraelci. Izraelski mediji navode da je zabrana suspendovana zbog mnogobrojnih kritika.

Prije ukidanja zabrane lider opozicione Cionističke unije Isak Hercog izjavio je da je odvajanje Palestinaca i Jevreja u javnim autobusima "ponižavanje i mrlja na državi i njenim građanima". Hercog je na svom Facebook nalogu naglasio da će ta zabrana podstaći "plamenove mržnje protiv Izraela  širom svijeta".

"To je još jedna greška premijera, koji se povinovao još jednoj jadnoj odluci, koja nema veze s bezbjednošću zemlje", dodao je Hercog, istakavši da će takvi koraci "nanijeti nepotrebnu štetu imidžu Izraela u osjetljivo vrijeme i da bi ih trebalo izbjegavati".

Bivši izraelski ministar unutrašnjih poslova Gideon Sar iz Netanijahuovog konzervativnog Likuda je takođe kritikovao zabranu, ocijenivši da nanosi veliku štetu (jevrejskim) "naseljima u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) i imidžu Izraela širom svijeta". On smatra da ne može ostati na snazi i da je očito da će biti poništena.

Plan su kritikovali i drugi opozicioni političari.

"Bavljenje  bezbjednosnim izazovima je teško, ali takvo odvajanje Jevreja i  Arapa je kršenje svih međunarodnih moralnih normi i imaće teške posljedice po Izrael", rekla je članica Kneseta Šeli Jahimovič iz Cionističke unije lijevog centra. Lider ljevičarskog Mereca Zehava Gal-On istakla je da je ministar odbrane prihvatio mjeru koju su tražili jevrejski naseljenici na okupiranim palestisnkim teritorijama, žaleći se da ima puno Palestinaca u autobusima.

"Etničko odvajanje u autobusima je neprihvatljivo za demokratsku zemlju," rekla je ona, objasnivši da " tako izgleda aparthejd" i ocijenivši da odvojene autobuske linije za Palestince i Jevreje pokazuju da demokratija i okupacija ne mogu koegzistirati.

Mjeru su, međutim, pozdravili članovi tvrdolinijaških partija poput Jevrejskog doma.  Izraelski mediji su prije ukidanja zabrane naveli da bi se zbog nove mjere povratak palestinskih radnika kući mogao produžiti čak za dva sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije