Svijet

"Svastika" kod parka u glavnom gradu Latvije (VIDEO)

"Svastika" kod parka u glavnom gradu Latvije (VIDEO)
"Svastika" kod parka u glavnom gradu Latvije (VIDEO)

RIGA - Ispred "Božićnog marketa" u glavnom gradu Latvije Rige pojavili su se neobični praznični ukrasi.

Naime, ispred marketa koji se nalazi u blizini parka su osvanuli ukrasi koji bi trebalo da predstavljaju snježne pahuljice ali podsjećaju na nacistički kukasti krst - "Svastiku".

Nakon što su ovi "ukrasi" postavljeni mnogi građani su se zapitali šta zapravo predstavljaju.

"S obzirom na to da je prak u blizini i da se mnoga djeca ovdje igraju, mislim da ovo nije dobra ideja", rekao je neimenovani građanin Rige za "RT".

Gradonačelnik Latvijske prestonice ne razmatra mogućnost uklanjanja ovih "snježnih pahuljica", a mediji su izvijestili da su prizori koji su juče osvanuli u najmanju ruku zbunjujući.

Mediji su takođe podsjetili na prethodne slučajeve u kojima se "Svastika" našla u centru pažnje u ovoj zemlji. Tako se nedavno nacistički simbol pojavio na travnjaku ispred rezidencije predsjednika Latvije. Taj slučaj je pravdan tako što je navodno u pitanju bila nenamjerna greška, jer se dogodilo da je trava svjetlija na tom dijelu - i to baš u obliku ovog simbola.

Prethodno je 2013. godine jedan igrač hokejaškog tima Dinamo iz Rige pokazivao "Svastiku" tokom tradicionalnog plesa prije utakmice sa jednim ruskim timom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije