Svijet

Teorije zavjera koje su uzdrmale svijet

Teorije zavjera koje su uzdrmale svijet
Teorije zavjera koje su uzdrmale svijet

Bin Laden je umro 2006. godine; Bilderburška grupa vlada svijetom; Staljin izmislio vanzemaljce kako bi uspaničio Amerikance... samo su neke od interesantnih teorija zavjera koje kruže svijetom.

Teorije zavjere oduvijek su imale svoje poklonike kojima su golicale maštu, a pojavom modernih medija postale su neraskidivi dio savremenog društva i kulture.

Međutim, šta su zapravo teorije zavjere? Teorije zavjere su pokušaji da se objasni neki istorijski ili trenutni događaj kao rezultat tajnog djelovanja elita, odnosno udruženja raznih moćnika, da bi ostvarili svoje skrivene ciljeve.

Teorije zavjere koje su uzdrmale svijet postoje oduvijek, međutim, do pojave modernih medija, televizije i Interneta, bile su poznate samo nekolicini entuzijasta. Pojavom televizije, a pogotovo Interneta, postale su dostupne širokim masama.

Napad na Njujork 11. septembra 2001.

Al Kaida nije jedina odgovorna za napade 11. septembra 2001. godine, američka ih je vlada isplanirala i sprovela ili ih nije onemogućila.

Takve teorije počele su kružiti odmah nakon terorističkih napada, a jedna od glavnih teza bila je ona koja govori da je napade vodila administracija bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša kako bi dobila izgovor za pokretanje rata u Iraku.

S druge strane, arapski mediji su javljali da tog dana na posao u "kule bliznakinje" nije došlo 4.000 Jevreja. O tome je napisana cijela biblioteka.

Istina je, međutim, da je posebno kongresno predstavništvo istražilo sve činjenice i donijelo zaključak da je Al Kaida jedina odgovorna za napade.

Osama bin Laden ubrzo nakon napada preuzeo je odgovornost navodeći da su oni osveta Sjedinjenim Američkim Državama za politiku koju vode na Bliskom istoku.

Ubistvo Džona Kenedija

Jedan od najpopularnijih američkih predsjednika Džon Kenedi ubijen je u Dalasu 1963. godine.

Nakon desetomjesečne istrage pronađen je ubica Li Harvi Osvald. Teoretičari zavjera smatraju da je morao postojati barem još jedan atentator, a sumnjaju i u Osvaldove motive.

O ubistvu 35. američkog predsjednika tokom godina razvilo se mnogo teorija koje sugerišu da iza atentata stoje različite političke opcije i državne agencije, od CIA i KGB-a, preko mafije pa sve do tadašnjeg potpredsjednika Lindona B. Džonsona, Ričarda Niksona, a čak se i Fidel Kastro našao na popisu osumnjičenih.

Rozvel

Teorija je to koja datira iz davne 1947. godine o padu vanzemaljske letjelice u američkom gradiću Rozvelu u Novom Meksiku. Razvila se jer je američka vlada prvo potvrdila da se srušio "nekakav tanjir", a potom promijenila izjavu da se srušio meteorološki balon.

Prema nekim novim podacima, u Rozvelu je zaista bilo zataškavanja. Naime, nije se srušila neidentifikovana letjelica niti meteorološki balon, nego tajni špijunski balon kodnog imena "Projekt Mogul".

Međutim, Edgar Mičel, bivši astronaut iz misije "Apolo 14", nedavno je izjavio da je Vlada natjerala mještane Rozvela da ćute o padu i da se zaista srušila vanzemaljska letjelica.

Istina je, vjerovatno, negdje između.

NASA lažirala slijetanje na Mjesec

Mnogim se ljudima prvi koraci astronauta Nila Armstronga na Mjesecu 1969. godine nisu činili uvjerljivim i od tada pa sve do danas aktuelne su razne teorije čija je suština da posjete Mjesecu zapravo nije ni bilo.

Navodno je taj scenario osmislio pisac naučne fantastike Artur Klark, a režiju potpisuje, ko bi drugi, nego CIA.

Pobornici te teorije smatraju da put na Mjesec nije mogao biti moguć zbog sljedećih razloga: astronauti ne bi mogli preživjeti ekstremnu radijaciju, kvalitet snimljenih fotografija nemoguće je visok, na fotografijama se ne vide zvijezde, na svim fotografijama teren je identičan.

Takođe, tokom dana je na Mjesecu toliko vruće da bi se film u kameri otopio, nema kratera koji je trebalo da nastane nakon slijetanja letjelice, a na snimci je vidljivo da se zastava zavijorila, iako na Mjesecu nema vjetra.

Novi svjetski poredak

Ova teorija je "majka svih teorija", njihova suština, jer sve elite koje žele svojim zakulisnim igrama dograbiti moć kao krajnji cilj, imaju uspostavu novog poretka.

U srži te teorije su tajna društva poput Bilderberga, Iluminata te Masona, koja "upravljaju" poznatim ličnostima u politici, ekonomiji ili kulturi, a sve u cilju stvaranja jedne globalne policijske države.

Namjerno uzrokovana globalna kriza te slabljenje spoljnopolitičkog uticaja SAD, prema nekim tumačenjima, najnoviji su potezi za uspostavljanje globalne države.

Zataškavanje NLO-a i vanzemaljaca takođe je njihovo djelo, a teoretičari kažu da to čine jer im je potrebna vanzemaljska tehnologija kako bi mogli upravljati cijelom svjetskom populacijom.

Međutim, na kraju krajeva, svako kriminalno djelo, od pljačke banke i naručenog ubistva pa sve do afere "Votergejt", u čijem planiranju učestvuje više od jedne osobe, može se protumačiti kao zavjera.

Elvis Prisli lažirao smrt

Iako su sahranu pratili milioni ljudi širom svijeta, veliki broj fanova vjeruje da je Elvis Prisli lažirao svoju smrt, te da je i danas živ.

Ta teorija je jedna od najčešće spominjanih teorija zavjera, a njegovi razlozi zašto se povukao sa scene nikome nisu poznati. Štaviše, skoro svake sedmice neko prijavi da je vidio živog Elvisa Prislija.

Jedan od dokaza da je lažirao svoju smrt navodno je i pogrešno napisano njegovo srednje ime na grobu, gdje umjesto Aron stoji Aaron.

Navodno, njegovi roditelji su mu dali baš srednje ime Aron, a ne Aaron, kako je uobičajeno, kako bi ime bilo što sličnije imenu Džesija Garona Prislija, Elvisovog blizanca koji je rođen mrtav.

Pol Mekartni je mrtav

Prema urbanoj legendi, Pol Mekartni je umro još 1966. godine, a članovi "Beatlesa" zamijenili su ga njegovim dvojnikom.

Pobornici te teorije tvrde da se dokazi nalaze na mnogim albumima "Beatlesa".

Navodno postoje poruke koje se mogu čuti ako se neke pjesme puste unatrag, odnosno da su tragovi vidljivi na slikama s albuma i da riječi u pjesmama upućuju na to da je Mekartni zaista mrtav.

Glavni dokaz te teorije je fotografija na njihovom albumu "Abbey Road". Naime, teoretičari su na toj fotografiji vidjeli skrivenu simboliku jer je Pol Mekartni bos i izgubio je korak s ostalim članovima sastava.

Virus HIV došao iz laboratorija SAD

Virus HIV proizveden je u laboratorijima pod nadzorom Vlade SAD, koja ne želi priznati kako se proširio svijetom. Ta teorija postoji od sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, a najodgovorniji za nju je istočnonjemački biolog Jakob Segal.

Skloni su joj Afroamerikanci jer vjeruju da je administracija u Vašingtonu stvorila HIV i namjerno ga proširila među afroameričkom populacijom.

Naučnici, s druge strane, tvrde da je virus nastao u Africi.

Šekspir nije bio Šekspir

Da li je Vilijam Šekspir, koji je cijeli svoj život proveo u mjestašcu Stratford na rijeci Evon, mogao biti autor "Velikog opusa"?

Činjenice iz njegovog života to odlučno demantuju. Gdje je raskošno znanje iz "Opusa" Šekspir mogao da nauči? Niti jedna jedina knjiga nije nađena u njegovoj kući poslije smrti, a u Stratfordu, kao ni u čitavoj Engleskoj, nisu postojale javne biblioteke. Pisac ovog kalibra nesumnjivo je morao imati vlastitu biblioteku. Takođe, nisu pronađeni nikakav pisaći sto ili pribor za pisanje, kao što nema traga niti jednom jedinom svjedočanstvu da su ga savremenici smatrali piscem. Početkom 17. vijeka Šekspira niko u Engleskoj nije poznavao kao pisca, a kamoli kao autora "Velikog opusa", za čija djela su se otimala pozorišta. Sa druge strane, svih šest poznatih potpisa Vilijama Šekspira načinjeno je nesigurnim rukopisom čovjeka koji nije navikao da drži pero. O tim autogramima postoji ogromna literatura, ali jedino o čemu oni svjedoče jesu tvrdnje grafologa koji su ih analizirali, da je rad sa perom i papirom za Šekspira bio tegoban i neuobičajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije