Svijet

Teroristi koji plaše i Al kaidu

Teroristi koji plaše i Al kaidu
Teroristi koji plaše i Al kaidu

BAGDAD - Sunitski ekstremisti Islamske države Irak i Levant (ISIL), koju opisuju kao terorističku grupu koja je "previše ekstremna i za Al kaidu", zauzeli su znatan dio sjevernog i centralnog Iraka, uključujući drugi po veličini irački grad Mosul i rodni grad Sadama Huseina Tikrit, a planiraju da krenu i ka Bagdadu.

U očekivanju hitne sjednice Savjeta bezbjednosti, "Volstrit žurnal" javlja da je irački premijer Nuri al Maliki tajno zatražio od administracije Baraka Obame da izvede vazdušne udare protiv ekstremista - koji su do četvrtka ujutro prišli na 110 kilometara do Bagdada.

Bijela kuća je zasad odbacila tu mogućnost jer, primjećuje njujorški dnevnik, ne bi da otvara "novo poglavlje u konfliktu za koji je predsjednik Obama insistirao da je okončan kad su Sjedinjene Države povukle svoje posljednje trupe, 2011".

Poznavaoci prilika ukazuju da je hitro zauzimanje Mosula pokazalo kako su sukobi u Siriji i Iraku rezultirali regionalnom pobunom, u kojoj se - kako navodi "Volstrit žurnal' - pobunjenici lako kreću kroz poroznu iračko-sirijsku granicu.

Pobunjenici razapinju zarobljene

Smrtonosni obračuni počeli su u Mosulu 6. juna i to je drugi irački grad koji je pao u ruke izdanaka Al kaide, pripadnika grupe ISIL. Prethodno ja pala Faludža, ali - kako primjećuje BBC - gubitak Mosula je za vladu u Bagdadu mnogo značajniji, jer je riječ o glavnom političkom i ekonomskom centru sjevera zemlje, koji sa 1,8 miliona stanovnika predstavlja i tačku koja Irak povezuje sa Sirijom i Turskom.

Poslije američke invazije 2003. Mosul je postao bastion otpora okupaciji, koju podržava samo kurdska manjina, a ne i većina koju čine Arapi suniti.

BBC ocjenjuje da su se znaci normalizacije života u Mosulu pojavili tek 2009, iako je grad ostao uporište džihadista.

Sektaško nasilje u porastu je od odlaska Amerikanaca, 2011, a naročito se rasplamsalo otkad je 2013. šiitski premijer Maliki pokrenuo ofanzivu protiv ISIL, dok je činio poteze i protiv opozicionih ličnosti.

Iračka vlada raspolaže bezbjednosnim snagama od 930.000 ljudi i "na papiru" se čini da bi trebalo lako da povrate kontrolu od "stotina militanata" koji su zauzeli Mosul.

Međutim, podsjeća BBC, to se činilo i kad su pobunjenici preuzeli kontrolu nad dijelovima Ramadija, u zapadnoj provinciji Anbar, kao i većim dijelom obližnje Faludže. Šest mjeseci kasnije, pobunjenici još uvek drže ta mjesta.

Mnogi pripadnici bezbjednosnih snaga su dezertirali, poslije brutalnih napada u kojima su pobunjenici svojim protivnicima odrubljivali glave i bukvalno ih razapinjali.

Kako je pisao "Njujork tajms", pozivajući se na izjave lokalnih oficira, iračke bezbjednosne snage dnevno su gubile i po 300 vojnika - neki su dezertirali, neki ubijeni, a neki povrijeđeni.

Procjena bez pokrića

Godine 2009. tadašnji direktor CIA Majkl Hejden zaključio je da je Al kaida "na ivici strateškog poraza u Iraku". Pet godina kasnije, izdanak Al kaide kontroliše stotine kilometara, znatan dio sjevernog i centralnog Iraka.

Stvar je prilično jasna i odgovor je regionalan: grupa ISIL ojačala je zahvaljujući trogodišnjem građanskom ratu u Siriji, odakle dovodi regrute, sofisticirano naoružanje od 2012.

Na unutrašnjem planu, ISIL koristi neriješenu situaciju između vlade Iraka i manjinske sunitske zajednice, koja premijera optužuje za monopolizaciju vlasti, progone i masovna hapšenja u ime borbe protiv terorizma.

Prema podacima UN, u Iraku je samo prošle godine u nasilju stradalo više od 8.860 ljudi, a ove godine već 4.700. Samo tokom posljednjih obračuna raseljeno je više od pola miliona ljudi, a na sjeveru Iraka ponestaje hrane, kao i pijaće vode, dok su lokalni medicinski centri zbog borbi nedostupni.

Grupa ISIL je osnovana aprila 2013. i praktično je "izrasla" iz Al kaide u Iraku. Iako ih se Al kaida u međuvremenu odrekla, pripadnici ISIL glavni su džihadisti koji se bore protiv snaga Bašara al Asada u Siriji.

Procjenjuje se, iako ne postoje precizni podaci, da grupu čine hiljade boraca, a zapadni izvještači iz regiona ocjenjuju da se čini da je ISIL oduzela Al kaidi "titulu" najopasnijih džihadista na svijetu.

Ratnički duh mladog komandanta

Organizaciju predvodi Abu Bakr al Bagdadi, Iračanin za kojeg se vjeruje da je rođen 1971. u Samari, sjeverno od Bagdada, i koji se pridružio ekstremistima poslije američke invazije 2003.

Poznavaoci prilika ocjenjuju da je harizma i ratnički duh prilično mladog komandanta grupi privukla mnoge mlade ljude, a profesor Piter Nojman sa londonskog Kings koledža kaže za BBC da se u okviru ISIL bori i 80 odsto svih Zapadnjaka koji ratuju za "pobunjenike". ISIL tvrdi da u svojim redovima ima borce iz Britanije, Francuske, Njemačke, drugih zemalja EU, SAD, iz arapskog svijeta i sa Kavkaza.

U Siriji, u zategnutim je odnosima i često u otvorenim okršajima sa ostalim pobunjeničkim grupama, a za razliku od ostalih, dijelove Iraka i Sirije smatra jednim "emiratom".

Osim gradova koje je u Iraku i zvanično zauzela, grupa je široko prisutna u pograničnom pojasu sa Turskom i Sirijom i čuvena je po brutalnim metodama na teritorijama koje kontroliše.

Ipak, primjećuje BBC, tek je zauzimanje Mosula šokiralo svijet.

Američki CNN primjećuje da je već neko vrijeme "Irak blijedeo iz kolektivne svijesti".

ISIL, kako opisuje CNN, "grupa koje se odrekla i Al kaida", teži uspostavljanju jednog islamskog kalifata, države koja se proteže kroz cijeli region.

U gradovima koje kontroliše u Siriji ISIL sprovodi stroge zakone - žene moraju da nose veo od glave do pete, a muzika je zabranjena.

Uprkos osvajanjima, američki vojni zvaničnik za CNN ocjenjuje da ISIL ipak nije grupa koja može da "zadrži kontrolu" i da njenu "značajnu slabost" predstavlja činjenica da je pokazala kako nije u stanju da vlada i da je veoma nepopularna zbog brutalnosti.

Bačene milijarde dolara

Pred povlačenje Amerikanaca iz Iraka - kao što je sada slučaj s Avganistanom - Vašington je "pregovarao" o uslovima za opstanak svog "vojnog prisustva", no dogovor nije postignut jer iračke vlasti tada nisu pristale da američkim vojnicima daju imunitet od krivičnog gonjenja u toj zemlji.

Amerikanci su obučavali sadašnje snage bezbjednosti. Kako navodi CNN, na to su potrošene "milijarde dolara", ali se pokazalo da nisu sposobne da se izbore s pobunjenicima.

"Rezultat je najvjerovatniji dalji porast nestabilnosti u Iraku i širem regionu. U trenutku oporavka globalne ekonomije, to bi moglo imati nepoželjan uticaj na naftno tržište", konstatuje CNN.

Takođe, raste briga da bi strani borci mogli da se vrate u zapadne zemlje u kojima imaju državljanstvo, u Evropi i drugdje, te da tamo izvode terorističke napade, ukazuje CNN, podsjećajući da tu procjenu podgrijava i nedavni napad i ubistvo četvoro jevreja u Belgiji, za koje je glavni osumnjičeni radikalni islamista koji je nedavno proveo godinu dana na ratištu u Siriji.

Savezništvo sa sunitima

Kako ocjenjuje "Njujork tajms", brzo preuzimanje Mosula usmjerilo je pažnju na "ograničenja koja je Bijela kuća nametnula upotrebi američke sile" u regionu, s obzirom da Vašington ignoriše Malikijev "vapaj" iz Bagdada.

"Volstrit žurnal", pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, navodi da je Irak spreman da dopusti SAD da bespilotnim letjelicama gađaju pozicije ekstremista povezanih s Al kaidom.

"Ne želimo da ulazimo u detalje naših diplomatskih razgovora, ali je vlada Iraka jasno stavila do znanja da im je naša podrška dobrodošla u borbi protiv ekstremista", izjavila je Bernadet Mijan, portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, prenosi agencija Rojters.

Kako zaključuje "Gardijan", jedini način na koji bi premijer Maliki mogao da povrati kontrolu na sjeveru je ako uđe u savezništvo sa sunitima u tom kraju, jer - "ako bi jednostavno brutalno okupirao grad sa šitskim trupama i napadao artiljerijom i bombama izgledao bi isto kao njegov susjed, Bašar al Asad".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije