Svijet

Trampov savjetnik: Iran je kriv za sve probleme

Trampov savjetnik: Iran je kriv za sve probleme
Trampov savjetnik: Iran je kriv za sve probleme

Svjetska zajednica mora da preduzme "koordinisane napore" kako bi se suprotstavila dejstvima Irana na Bliskom istoku, izjavio je danas savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Herbert Makmaster.

"Mislim da je očigledno da Iran doprinosi širenju naoružanja po čitavom regionu. Sve je to veoma dobar razlog za koordinisane napore za suprotstavljanje destruktivnom i destabilišućem ponašanju Irana", rekao je Makmaster na konferenciji za novinare u italijanskom gradu Taormina, gdje je održan samit G7.

Savjetnik američkog lidera nazvao je Iran "jednim od najvećih sponzora terorizma na svijetu" i optužio ga praktično za sve probleme na Bliskom istoku.

"Iran podržava Hezbolah u Libanu, pruža finansijsku podršku Hamasu, doprinosi međuetničkim ratovima širom regiona, podržava režim predsjednika Sirije Bašara el Asada, uključujući i njegovo korišćenje hemijskog oružja protiv civila, a podržava i talibane u Avganistanu", izjavio je Makmaster.

Nakon što je Iran 29. januara izveo probe balističke rakete srednjeg dometa, SAD su proširile sankcioni spisak, uključivši u njega 13 fizičkih lica — državljana Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kuvajta i Libana. Na spisku je i 12 kompanija iz Irana, Libana, Kine i UAE.                                                                        

Sankcije se tiču iranskog programa za pravljenje balističkih raketa i podršku libanskoj šiitskoj grupi Hezbolah, koju Vašington smatra terorističkom.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije