Svijet

Trojica vođa vojnog krila Hamasa ubijena u Gazi

Trojica vođa vojnog krila Hamasa ubijena u Gazi
Trojica vođa vojnog krila Hamasa ubijena u Gazi

TEL AVIV, GAZA - Islamistički Hamas saopštio je danas da su tri vojna lidera te organizacije ubijena u izraelskom vazdušnom udaru u pojasu Gaze.

U poruci poslatoj medijima precizirano je da su  Muhamed Abu Šamaleh, Muhamed Barhum i Raed al Atar ubijeni u vazdušnom udaru rano jutros kraj grada Rafe na jugu pojasa.

Oni su se smatrali višim nivoom vojnog rukovodstva Hamasa, navodi Asošijeted pres. Palestinska policija i zdravstveni zvaničnici su rekli da je šestoro ljudi ubijeno u Rafi i da su mnogi drugi zatrpani u ruševinama četvorospratnice koju je ciljao Izrael.Tri komandira bili su odgovorni za ključne operacije, uključujući krijumčarenje, izgradnju tunela i otmicu izraelskog vojnika Gilada Šalita, javljaju strani dopisnici.

Al Atar je bio najviši komandir na jugu i on je vodio Šalita da ga preda Egipćanima tokom razmjene zatvorenika  2011. poslije više od pet godina zatočeništvu. Šamaleh je bio komandir u Rafi  i za njega se vjeruje da je bio odgovoran za planiranje otmice Šalita.

Šalit je otet juna 2006. u prekograničnom napadu izvedenom kroz tunel na jednu vojnu bazu na jugu Izraela. Napad su izveli pripadnici tri ekstremističke organizacije povezane s vojnim krilom Hamasa. Barhum, bliski rođak portparola Hamasa Favzi Barhuma, je bio visoki lokalni komandir.

Prethodno su u utorak uveče ubijeni žena i dete  komandira vojnog krila Hamasa Muhameda Deifa  u izraelskom vazdušnom udaru na grad Gazu, ali je on preživio taj napad.

Izraelska bezbjednosna služba Šin bet je potvrdila da su meta napada bili komandiri Hamasa i pogibiju dvojice ali Barhuma nije spominjala. Izrael je poslije ponoći izveo dvadeset vazdušnih udara,ali je preko granice ispaljena smao jedna raketa iz Gaze u poređenju sa 210 u poslednjih 30 sati.

Za šest nedjelja sukoba  poginulo je  više od 2.040 Palestinaca, većinom civila dok je na izraelskoj strani  ubijeno 67  ljudi, uključujući tri civila.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je sinoć da će se  ofanziva nastaviti dok se ne postigne puna bezbjednost. Današnja pogibija  komandira vojnog krila će po svoj prilici biti veliki udarac za moral organizacije, dok će je izraelski obavještajci smatrati velikim uspjehom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije