Svijet

Turskoj vojsci odobrene prekogranične akcije

Turskoj vojsci odobrene prekogranične akcije
Turskoj vojsci odobrene prekogranične akcije

ANKARA - Parlament je na godinu dana produžio mandat turskoj vojsci da provodi vojne operacija preko granice.

Turski Parlament donio je odluku da produži mandat na još godinu dana turskoj vojsci da provodi vojne operacija preko granice, u susjednoj Siriji i Iraku.

Sadašnji mandat, koji je poslužio kao pravni osnov za posljednje napade turske vojske protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i kurdskih pobunjenika u Iraku ističe u oktobru, prenijela je agencija AP.

Isti mandat, također, omogućava turskoj Vladi da odobri stranim trupama da se stacioniraju na teritoriji Turske, prenosi Tanjug.

AP navodi da je Turska preuzela veću ulogu u borbi protiv boraca ISIL-a, pridruživši se kampanju koja provodi zračne udare na ISIL, kao i omogućavanje korištenja turskih zračnih vojnih baza za američke borbene avione i bespilotne letjelice.

Prvi udari

Turski borbeni avioni su krajem augusta, u sklopu koalicije na čelu sa SAD-om, izveli prve zračne udare protiv položaja ISIL-a u Siriji.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da su avioni duž sirijske granice napali položaje ISIL-a za koje je procijenjeno da predstavljaju prijetnju po Tursku, prenijela je agencija AP.

"Borba protiv terorističke organizacije ISIL je prioritet za Tursku", ističe se u saopćenju.

Turski avioni su koristili navođene bombe za napade na položaje boraca u Siriji i nijednom nisu ušli u sirijski zračni prostor, a kasnije su turske vlasti odobrile američkim borbenim avionima pristup turskoj zračnoj vojnoj bazi u blizini granice sa Sirijom.

Nakon višemjesečnog oklijevanja, Vlada u Ankari je u julu pristala preuzeti aktivniju ulogu u borbi protiv ISIL-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije