Svijet

U Austriju jutros stiglo 3.000 izbjeglica (FOTO)

U Austriju jutros stiglo 3.000 izbjeglica (FOTO)
U Austriju jutros stiglo 3.000 izbjeglica (FOTO)

BEČ - Između 2.500 i 3.000 izbjeglica stiglo je u poslednjih nekoliko sati u Austriju iz Mađarske, saopštila je danas austrijska policija.

"Na granici sam sa Mađarskom. Priliv ljudi se nastavlja", rekao je Hans Peter Doskozil, načelnik policije u Burgenlandu.

Doskocil rekao je da je dvorana "Nova Rok" u Nikerlsdorfu, u koju su jutros preusmjeravane izbjeglice, prepunjena sa 400 do 500 ljudi, te da je drugih 400 do 500 preveženo u Parndorf.

Voz sa oko 400 osoba krenuo je jutros za Beč, a drugi vozovi treba da krenu tokom dana.

"Nalazim se na graničnom prelazu sa Madjarskom i vidim kako talas izbjeglica ne prestaje", rekao je Doskocil.

On je precizirao da se očekuje dalazak 17 ili 18 dupleks autobusa koji će biti korišćeni za prebacivanje izbjeglica do Beča, a možda i u pravcu Njemačke.

Izbjeglice su, kako je dodao, mirne, ali nastaje gužva prilikom dolaska autobusa i ulaska u voz.

Situacija je, prema njegovim riječima, povremeno haotična jer ne postoji spremnost saradnje madjarske policije.

Austrijska policija je zbog toga bila primorana prije tri sata da privremeno zatvori autoput A-4.

Prvi autobus sa izbjeglicama pristigao je u Austriju rano jutros oko 03.00 sati, ali i dalje pristižu novi autobusi iz Madjarske.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil kritikovao je danas mađarske vlasti jer ne dozvoljavaju dalju vožnju autobusima iz Mađarske do pograničnog mjesta Nikelsdorf.

"Kako se odvija situacija i zbog trenutno haotičnog stanja, može se računati na sve i svašta", kazao je Doskocil agenciji APA.

Austrijski kancelar Verner Fajman je poslije jučerašnjeg razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel saopštio da će dvije zemlje dozvoliti da migranti pređu granicu zbog situacije u Mađarskoj.

On je takođe rekao da očekuje od Budimpešte da poštuje kvote EU za prihvat podnosilaca zahtjeva za azil, iako su taj prijedlog i Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka već odbacile.

Za izbjeglice koje ne budu željele da ostanu u Austriji, vlasti u toj zemlji će omogućiti da nastave put ka Njemačkoj. Željeznica će tokom dana organizovati više vozova za prevoz azilanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije