Svijet

U Diseldorfu demonstrirali Kurda protiv IS i za spas Kobane

U Diseldorfu demonstrirali Kurda protiv IS i za spas Kobane
U Diseldorfu demonstrirali Kurda protiv IS i za spas Kobane

DISELDORF - Oko 20.000 Kurda okupilo se danas u Diseldorfu na demonstracijama protiv terorističke milicije "Islamska država" (IS) i za spas sjevernosirijskog grada Kobane, tražeći od vlade u Berlinu jači uticaj na Tursku u pružanju podrške Kurdima, prenose njemački mediji.

I njemački kancelar Angela Merkel reagovala je na Odboru za spoljnu politiku Bundestaga, povodom turske politike prema sukobima terorističke IS i Kurda u sirijskom gradu Kobane. Kao i prije par dana, rekla je da se od jedne zemlje članice NATO, zapravo, mora očekivati da prioritete pravilno postavi.

Ona je upozorila da takva politika ima posljedice i u Njemačkoj, prenijeli su mediji, navodeći da su to učesnici sastanka ocijenili kao kritiku na račun neodlučne i oklijevajuće politike Ankare u odnosu na borbu između IS i Kurda u gradu Kobane.

Današnje demonstracije u Diseldorfu, vjeruje se da će okupljeni biti do večeras na ulicama, do sada protiču mirno, a demonstranti su uzvikivali "Zaustavite masakr u gradu Kobane", "Sloboda za Kobane" i tražili oslobođenje iz Turske Abdulaha Ečalana, vođe zabranjene radničke PKK partije, koja je, takođe, i u Njemačkoj zabranjena.

Na početku demonstracija u Diseldorfu, organizovanim u znak solidarnosti sa gradom Kobane, okupilo se prvo desetak hiljada ljudi, ali se kasnije taj broj povećao na više od 20.000. Mediji u Sjevernoj Rajni Vestfaliji javljaju da su čitav dan pristizale grupe ljudi u autobusima i vozovima.

Među okupljenim ima i onih za koje njemačka Služba za zaštitu ustava vjeruje da su bliski zabranjenoj Radničkoj PKK.

Njemačka policija u velikom broju obezbjeđuje današnji skup Kurda u Diseldorfu i za sada nema informacija o tome da bi se mogle organizovati kontrademonstracije, niti provokacije, prenose njemački mediji.

Demonstracije u Diseldorfu su mirne, za razliku od nedavno održanih u Hamburgu i donjesaksonskom gradu Cele, gdje su povrijeđene najmanje 23 osobe u sukobima radikalnih islamista i Kurda, koji su i tada demonstrirali protiv terorističke organizacije IS.

Za demonstracije u Hamburgu se navodi da su počele mirno, a da je zatim došlo do sukoba sa islamistima, najvjerovatnije salafistima, a slično se dogodilo i u gradu Cele, gdje su se žestoko, takođe pod nejasnim okolnostima, sukobili Jezidi i čečenski muslimani.

Među sukobljenim demonstrantima bilo je i onih koji su, kako se navodi, imali noževe i palice.

Njemačka savezna kriminalistička služba smatra, kako prenose ovdašnji mediji, da bi nasilje iz grada Kobane moglo da izazove reakciju među Kurdima u Njemačkoj.

Obračuni iz Hamburga i grada Cele izazvalo je danas reakcije njemačkih političara, koji ukazuju da se na njemačkim ulicama neće dozvoliti nasilje.

"Mi nećemo dozvoliti da se religiozno motivisani konflikti sa Bliskog istoka prenesu u njemačke gradove", rekao je zamjenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Tomas Štrobl i naglasio da su sada nužni brzi krivični postupci protiv počinilaca.

On je, kako prenose mediji, upozorio da takva vrsta nasilja "nema šta da traži na njemačkim ulicama".

Senator za unutrašnje poslove grada-pokrajine Hamburga, socijaldemokrata Mihael Nojman, zahtijevao je da se konflikti mirno rješavaju i dodao da se nasilni ispadi i obračuni neće tolerisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije