Svijet

U Ilovajsku poginulo više od 300 vojnika

U Ilovajsku poginulo više od 300 vojnika
U Ilovajsku poginulo više od 300 vojnika

KIJEV - Ukrajinske vlasti su danas saopštile da je više od 300 vojnika ubijeno tokom višenedjeljnih okršaja u gradu Ilovajsku, koji predstavlja simbol ogromnog poraza ukrajinskih oružanih snaga.

Izvještaj parlamentarnog istražnog Odbora je prva zvanična potvrda o porazu ukrajinskih oružanih snaga, koji su kritičari vojske opisali kao "rezultat katastrofalnog vođstva", navodi Asošijeted pres.

Vjeruje se da bi broj nastradalih vojnika mogao da bude i veći, a parlamentarci koji su vodili istragu istakli su da vojni zvaničnici nisu željeli da sarađuju kako bi se rasvjetlile okolnosti koje su dovele do velikog stradanja pripadnika vojske.

"Ni ministarstvo odbrane ni Generalštab nisu odgovorili na zahtjeve istražnog odbora u vezi sa gubicima oružanih snaga", naveo je Odbor u saopštenju.

Ukrajinska vojska je početkom avgusta pokrenula opsežnu operaciju zauzimanja Ilovajska, a umjesto toga se našla opkoljena proruskim snagama.

AP prenosi da su u gradu i njegovoj okolini i dalje vidljivi tragovi žestokog granatiranja.

Ilovajsk je mjesto velikog stradanja ukrajinskih vojnika koji su pokušavali da pobjegnu iz obruča proruskih snaga koje su ih granatirale dok su bježali u kolonama vozila.

AP podsjeća da je ukrajinski ministar odbrane prošle sedmice podnio ostavku.

UN procjenjuju da je više od 300 ljudi ubijeno od postizanja sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine prošlog mjeseca, a da je najmanje 3.660 izgubilo život u sukobima u proteklih 6 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije