Svijet

U britanskim barovima i kancelarijama biće zabranjeni novi rodno neutralni toaleti

U britanskim barovima i kancelarijama biće zabranjeni novi rodno neutralni toaleti
Foto: Pexels/Ilustracija | U britanskim barovima i kancelarijama biće zabranjeni novi rodno neutralni toaleti

LONDON - U barovima, restoranima i kancelarijama u Velikoj Britaniji biće zabranjeno određivanje novih prostorija da budu rodno neutralni toaleti, u skladu sa izmjenama zakona koje će stupiti na snagu kasnije ove godine.

Britanski ministri su rekli da će izmjene zakona povećati "bezbjednost, privatnost i dostojanstvo" žena.

Na osnovu tih izmena zakona, nove javne i poslovne zgrade moraće da imaju odvojene muške i ženske toalete, prenosi Tajms.

Prema tim odredbama, oni koji to ne mogu da obezbijede, moraće da imaju prostoriju koja uključuje toalet, umivaonik i sušilicu za ruke iza vrata koja mogu da se zaključavaju.

Ministri su rekli da će se tom odlukom okončati povećanje broja takozvanih "rodno neutralnih" toaleta koji su uskraćivali privatnost.

Izmjene zakona su, međutim, kritikovali aktivisti za prava LGBTQ zajednice koji su upozoravali da bi to dodatno marginalizovalo transrodne osobe.

Britanska vlada je izmjene zakona prvi put predložila prošle godine, uprkos snažnoj kampanji protivnika tih izmjena koji su rekli da će transrodne žene biti u riziku po bezbjednost jer bi morale da koriste toalete za muškarce.

Ispitivanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija YouGov početkom  godine pokazalo je da se 48 odsto ljudi osjeća neprijatno kada koristi rodno neutralne toalete, uključujući 57 odsto žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije