Svijet

U razmjeni zarobljenika oslobođena bivša žena Al-Bagdadija

U razmjeni zarobljenika oslobođena bivša žena Al-Bagdadija
U razmjeni zarobljenika oslobođena bivša žena Al-Bagdadija

Fronta Nusra, sirijsko krilo Al Kaide pustila je 16 libanskih vojnika i policajaca. Liban je zauzvrat pustio 13 islamista među kojima je i bivša žena vođe ISIL-a.

Fronta Nusra, sirijsko krilo Al Kaide, pustila je u utorak uz posredovanje Katara na slobodu 16 libanskih vojnika i policajaca koji su bili u zarobljeništvu od kolovoza 2014., a iz zatvora u Libanu je zauzvrat pušteno 13 islamista, uključujući i  bivšu suprugu vođe Islamske države Abua Bakra al-Bagdadija.

Fronta Nusra zarobila je Libance tokom napada na pogranični grad Arsal, a napad je bio izveden zajedno s džihadistima Islamske države koja, kako se pretpostavlja, još uvijek drži zarobljeno devet vojnika. Televizijske snimke iz pograničnog područja između Libana i Sirije prikazuju libanonske zatvorenike u vozilima u pratnji zamaskiranih boraca s jurišnim puškama i zastavom Fronte Nusra, prije nego su predani Crvenom krstu.

Trinaest islamista, uključujući i Saju al-Dulaimi, bivšu Bagdadijevu suprugu, pušteno je na slobodu iz libanskih zatvora. Dulaimi, potpuno prekrivena, takođe je prikazana u televizijskom prilogu sa svoje troje djece koja su s njom bila u zatvoru.

Borci Fronte Nusra grlili su i ljubili njezine sinove koje su libanske vlasti uhvatile prije godinu dana. Dulaimi je za Al Jazeeru kazala da joj je želja vratiti se u Bejrut, a potom otići u Tursku.

Liban je iskazao spremnost da pregovara i s Islamskom državom kako bi bili oslobođeni svi zarobljeni libanki vojnici. Katar je godinu dana posredovao u razmjeni zarobljenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije