Svijet

U toku istraga o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova

U toku istraga o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova
U toku istraga o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova

MOSKVA - U toku je ispitivanje očevidaca ubistva ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova, a istraga se vodi u više pravaca, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu Ruskog istražnog biroa.

"U toku je proces ispitivanja očevidaca. Osim Njemcovljeve poznanice koja je bila sa njim u trenutku ubistva, ima i drugih svjedoka koji takođe daju iskaz", dodaje se u saopštenju Ruskog istražnog biroa.

"Nema sumnje da je zločin precizno planiran, kao i da je pažljivo odabrano mjesto na kome je počinjeno ubistvo", dodaje se u saopštenju. Razmatraju se i verzije vezane za njegovu političku djelatnost, kao i lična neprijateljstva, javljaju ruski mediji.

Ruski istražni biro vodi istragu o ubistvu Njemcova u nekoliko pravaca, uključujući mogućnost da se radi o pokušaju destabilizacije političke situacije, javlja agencija Interfaks. Ta agencija, takođe, navodi da Biro razmatra i mogućnost da se radi o napadu radikalnih ekstremista, kao i da bi ubistvo Njemcova moglo biti povezano sa događajima u Ukrajini.

Tužioci ne isključuju ni verziju da je ubistvo povezano sa njegovim poslovnim aktivnostima ili ličnim motivima. Istražni organi smatraju da je ubica bio profesionalac i da je bio upoznat sa kretanjem Borisa Njemcova.

Njemcov je ubijen sinoć oko 23.15 časova. U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam metaka dok je šetao mostom sa poznanicom koja je stigla iz Kijeva. Dvadesetrogodišnja manekenka Ana Duricka iz Kijeva bila je sa njim u trenutku ubistva.

Boris Njemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. On je jedan od osnivača i lider partije "Solidarnost", potpredsjednik političke partije "Republikanska partija Rusije - Partija narodne slobode" i član Kordinacionog savjeta ruske opozicije. Njemcov je od 1991-1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamjenik predsjednika Vlade (1997-1998. godine). U isto vrijeme bio je i član Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije.

Putin: Moguće da je riječ o naručenom ubistvu

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je ubistvo opozicionog političara Borisa Njemcova, ocijenivši da je moguće da je u pitanju naručeno ubistvo.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je ruskim agencijama da je moguće da ubistvo Njemcova predstavlja i "provokaciju", s obzirom na planove opozicije da u nedjelju u Moskvi održi veliki protest.

Peskov je dodao da je Putin bio brzo obaviješten i da je izrazio saučešće povodom ubistva opozicionog političara. Putin je, kako je rekao Peskov, naredio bezbjednosnim agencijama da sprovedu istragu o ubistvu.

Gorbačov: Ubistvo destabilizacija Rusije

Posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov smatra da je jedan od razloga za ubistvo opozicionog lidera Borisa Njemcova destabilizacija situacije u Rusiji, a takođe ne isključuje mogućnost da bi taj čin mogao da bude iskorišćen za jače bezbjednosne mjere u samoj Rusiji, ali u interesu antiruskih snaga u inostranstvu.

Porošenko: Nemcov bio most između Ukrajine i Rusije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je žaljenje zbog ubistva ruskog opozicionog političara za koga je rekao da je predstavljao "most između Ukrajine i Rusije".

"On je bio most između Ukrajine i Rusije. Metak ubica je to uništio. Mislim da to nije bilo slučajno. Ne sumnjam da će ubice biti kažnjene. Prije ili kasnije", napisao je Porošenko na svojoj Fejsbuk stranici.

I ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin izrazio je šokiranost zbog ubistva Njemcova istakavši da je on bio najveći prijatelj kojeg je Ukrajina imala u Rusiji.

Oland i Merkelova osudili ubistvo Borisa Njemcova

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel osudili su danas ubistvo ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova u centru Moskve.
Angela Merkel je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvede ubice pred lice pravde.

Šef njemačke diplomatije Frank Vlater Štajnmajer pozdravio je danas to što su ruske vlasti odmah preduzele mjere u cilju hapšenja odgovornih za ubistvo Njemcova.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije