Svijet

"Ubistvo Nemcova je provokacija"

"Ubistvo Nemcova je provokacija"
"Ubistvo Nemcova je provokacija"

Moskva - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ubistvo opozicionera Borisa Nemcova predstavlja "provokaciju", ali da ono neće uticati na reputaciju Putina.

Peskov je radiju Komersant rekao da je Putin odmah obaviješten o ubistvu Nemcova, ali da nije uzeo istragu pod svoju ličnu kontrolu, već da je poručio istražnim organima da osnuju istražnu grupu.

Naveo je, takođe, da je Putin izrazio saučešće porodici.

Po njegovim riječima "to čudovišno ubistvo ima sve priznake naručenog, i veoma liči na veliku provokaciju" pošto je bio u opoziciji koja je pripremala akciju protesta u nedjelju.

Na pitanje o mogućim negativnom posljedicama po reputaciju Putina, Peskov je kazao da "se sa tim kategorički ne slaže".

"Radikalni politikolozi će govoriti da će to štetiti reputaciji Putina. Ali, u ovom slučaju, uz svo uvažavanje Nemcova, on na političkom planu nije prdstavljao nikakvu prijetnju za rukovodstvo Rusije i Putina. Ako uporedimo popularnost Putina i vlade u cjelini, Nemcov je bio tek nešto iznad prosječnog građanina", naveo je portparol Kremlja.

Ana Durickaja ukrajinski top model, jedini svjedok ubistva Nemcova

Istražni organi smatraju da je ubica bio profesionalac i da je bio upoznat sa kretanjem Borisa Nemcova, ističe Sputnjik.

U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam metaka.

Njemu je prišao automobil iz koga je ispaljeno nekoliko metaka od kojih su četiri pogodila Nemcova u leđa.

Dvadesetrogodišnja manekenka Ana Duricka iz Kijeva, koja je bila sa njim u trenutku ubistva, nalazi se na ispitivanju u jednom od odjeljenja gradske policije kao jedini svjedok ubistva.

Prema nezvaničnim informacijama, njih dvoje su večerali u restoranu tržnog centra GUM na Crvenom trgu. Nakon toga su izašli na ulicu i krenuli pješke.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je rukovodstvu Istražne komisije, MUP-u i FSB-u da formiraju istražnu grupu za rasvjetljavanje ubistva političara i stave tok istrage pod kontrolu.

Advokat porodice Nemcova izjavio je da je političar dobijao prijetnje od nepoznatih osoba na društvenim mrežama.

„Već nekoliko mjeseci stizale su prijetnje na društvenim mrežama. Čak smo podnosili prijave, ali reakcija nije bilo“, kazao je Interfaksu advokat Vadim Prohorov.

On je naveo da su na ovaj način Nemcovu prijetili upravo ubistvom.

Televizija "Lajfnjuz" je objavila kratak video na kome se vidi bijeli automobil u vožnji prema mostu na kome je izvršen zločin.

Automobil, za koji se smatra da je u njemu bio ubica, snimljen je kamerom postavljenom na ulici Iljinka. Policiji je poznat i broj automobila, a pregledaju se i snimci sa kamera jer postoji mogućnost da je snimljen i ubica.

Oland i Merkelova osudili ubistvo Borisa Nemcova

Francuski predsednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel osudili su danas ubistvo ruskog opozicionog lidera Borisa Nemcova u centru Moskve.

Oland je rekao da se radi o "ubistvu iz mržnje", nazvavši 55-godišnjeg bivšeg zamjenika premijera "braniocem demokratije".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvede ubice pred lice pravde.

Ona je tražila od Putin da "učini sve da ubistvo bude rasvjetljeno i da počinioci odgovaraju za zločin koji su počinili", navedeno je u saopštenju iz njene kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije