Svijet

Uhapšeno sedam lica u Italiji

Uhapšeno sedam lica u Italiji
Uhapšeno sedam lica u Italiji

MILANO - Italijanska policija saopštila je danas da je uhapsila dvije osobe u Rimu osumnjičene za planiranje napada u Italiji i sjevernoj Africi, kao i još pet u Italiji i Albaniji koji su planirali da se priključe "Islamskoj državi".

Italijanski premijer Mateo Renci rekao je na konferenciji za novinare tokom posjete Berlinu da su vlasti "uništile važnu ćeliju", čije je sjedište bilo u Italiji, ali koja je izvodila operacije u sjevernoj Africi.

U drugom slučaju, pet lica uhapšenih u Italiji i Albaniji dio su grupe od 10 osumnjičenih među kojima su državljani Italije, Albanije i Kanade.

Vjeruje se da se preostalih pet osumnjičenih nalazi u Siriji, saopštila je policija, dodajući da je među njima Italijanka Marija Đulija Serđo, koja je prešla na islam, te iz Italije otišla u Siriju sa mužem Albancem za koga se udala prošle godine. 

Vjeruje se da su se oboje pridružili "Islamskoj državi".

Policija je danas saopštila da je uhapsila roditelje Marije Serđo, njenu sestru, kao i člana porodice supruga Albanca.

Svi su osumnjičeni za pokušaj priključenja i borbu zajedno sa džihadistima.

Tužilac Mauricio Romaneli rekao je novinarima da nema dokaza da je ova grupa planirala napade u Italiji. 

Kao i druge evropske zemlje Italija je pojačala praćenje i kontrolu pojedinaca osumnjičenih za podršku militantima u Siriji i Iraku, nakon informacija da je veliki broj Italijana otišao u region da se bori zajedno sa džihadistima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije