Svijet

Ujedinjene nacije: Kraj ebole do avgusta

Ujedinjene nacije: Kraj ebole do avgusta
Ujedinjene nacije: Kraj ebole do avgusta

LONDON - Epidemija ebole u zapadnoj Africi biće okončana do avgusta, rekao je šef misije UN-a za ebolu Ismail Uld Čeik Ahmed.

Godinu dana pošto je zvanično proglašena epidemija, taj smrtonosni virus ubio je više od 10.000 ljudi i to najviše u najteže pogođenim zemljama Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Ahmed je priznao za britanski BBC da su UN griješile u početnoj fazi epidemije i da su se ponekad ponašale "arogantno".

Medicinska dobrotvorna organizacija "Ljekari bez granica" ocijenila je da je "neaktivnost globalne zajednice" dovela do tragičnih posljedica ebole.

Ta organizacija je navela da su vlade zemalja Afrike i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ignorisale njene pozive za pomoć na početku širenja bolesti.

Šef misije UN-a za ebolu rekao je da tada "vjerovatno nije bilo dovoljno znanja, a postojao je i određeni stepen arogancije. Ali mislim da smo naučili lekciju", dodao je on.

"Do sada smo bježali od toga da iznesemo precizan datum (okončanja epidemije), ali sam prilično siguran da će (ebola) biti istrijebljena do ljeta", istakao je Ahmed, donosi B92.

Prva osoba koja je podlegla eboli tokom epidemije, kako se misli, bilo je jedno djete u zabačenom dijelu Gvineje decembra 2013. godine.

Tri mjeseca kasnije SZO je zvanično proglasila epidemiju, a tek pet mjeseci kasnije je proglasila međunarodno opasnu zdravstvenu krizu. Tada je već bilo umrlo 1.000 ljudi.

Sada se predlaže da se formira tim za brzo reagovanje da bi se svijet uspješnije nosio s budućim opasnostima te vrste.

Uprkos predviđanju SZO da će se epidemija ebole završiti ljetos, Ljekari bez granica upozoravaju da ta bolest i dalje hara i da ukupan broj slučajeva oboljevanja nije znatno opao od januara.

Liberija je u petak zabilježila prvi slučaj poslije više od dvije nedjelje, u Gvineji poslije zatišja s početka godine ponovo raste broj oboljelih, dok u Sijera Leoneu neki od pacijenata nisu evidentirani što nagovještava da postoje neotkriveni lanci širenja te bolesti.

BBC navodi da od evidentiranja posljednjeg slučaja oboljevanja treba da prođe najmanje 6 mjeseci da bi se proglasio kraj epidemije ebole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije