Svijet

Ukrajinska zima prehladna za njemački dron

Ukrajinska zima prehladna za njemački dron
Ukrajinska zima prehladna za njemački dron

BERLIN - Ukrajinska zima je prehladna za bespilotni dron ''Luna'' nemačkog Bundesvera, tako da bi iz tehničkih razloga, angažman njemačke vojske u ime Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u istočnoj Ukrajini mogao da bude doveden pod znak pitanja, piše njemačka štampa danas.

Prema saznanjima tablioda ''Bild'', pespilotna letelica tipa ''Luna'' sposobna je za angažman samo do minus 19 stepeni Celzijusa, a te temperature bi na visini od 3 000 do 5 000 metara u hladnoj, ukrajinskoj zimi mogle da bude jasno prekoračene i zato je portparol za pitanje odbrane u poslaničkom klubu demohrišćana u Bundestagu Hening Ote zahtjevao hitno novo rešenje.

 ''U zimu, kod ''drona'' tipa ''Luna'', može da dođe do teškoća u letu, odnosno, smrzavanja i pada letjelice'', rekao je Ote.

OEBS je prošle sedmice od njemačke vlade zahtjevao angažman u ''dron-misiji'' Bundesvera u istočnoj Ukrajini, prenose mediji, navodeći da se tu radi i podršci OEBSU pri nadgledanju rusko-ukrajinske granice, gdje su u sukobu proruske snage sa ukrajinskom vojskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije