Svijet

Neposredna opasnost od pucanja brane prošla (VIDEO)

Neposredna opasnost od pucanja brane prošla (VIDEO)
Neposredna opasnost od pucanja brane prošla (VIDEO)

Nedaleko od grada Orovila u Sjevernoj Kaliforniji uvedeno je vanredno stanje zbog opasnosti od pucanja najveće brane u SAD.

Prema navodima tamošnjih vlasti, evakuisano je oko 200.000 stanovnika područja nizvodno od brane.

Iznenadno naređenje za evakuaciju stanovništva uslijedilo je pošto su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku i da izazove poplave u seoskim područjima duž rijeke Feder.

Vlasti takođe ispuštaju vodu kako bi smanjile nivo vode u jezeru. Orovil je grad od 16.000 stanovnika. Na prelivniku brane „Orovil“, koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

Brana kod Orovila, grada sa oko 16.500 stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine.

Kako mediji prenose ljudima nije baš najjasnija situacija u kojoj se nalaze i zbog čega postoji toliki rizik, društvenim mrežama kruže crteži na kojima se objašnjava u čemu je zapravo problem i zašto tolika opasnost prijeti gradu.

 

 

 Da podsjetimo, u medijima danas provlačila informacija da su vlasti ćutale 12 godina kada su grupe za zaštitu okoline upozoravale na najgori mogući scenario.

Prije 12 godina federalne i državne vlasti i neke od najvećih agencija zadužene za vode odbacile zahtjev tri organizacije za zaštitu okoline u kojem su upozorile da bi pomoćni preliv već dotrajale brane, trebalo ojačati betonom, a ne da se voda i dalje naprosto ispušta niz donekle regulisan teren brda na istočnoj strani brane.

 Na konferenciji za medije stručnjaci su istakli da se nivo vode koja pritiska branu smanjuje, ali da je erozija tla i dalje velika, što može dovesti do novih pukotina i novih puteva kojima voda može da teče u smjerovima prema naseljima. Zbog toga je i dalje na snazi vanredno stanje, dok evakuacija stanovništva i životinja i dalje traje.

Neposredna opasnost od pucanja brane prošla

NJUJORK - Neposredna opasnost od pucanja brane nedaleko od grada Orovila na kojoj se nedavno otvorila velika rupa je prošla, ali evakuacija ostaje na snazi.

Iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine se smanjila, nadležni nastavljaju sa grozničavim naporima da spriječe izlivanje vode, s obzirom na upozorenje meteorologa da su u srijedu moguće kiše.

Danas i sutra neće biti padavina, navodi Los Anđeles tajms.

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva uslijedila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder, prenio je Rojters.

Vlasti, takođe, ispuštaju vodu kako bi smanjile nivo vode jezera.

(Sputnjik, Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije