Svijet

Uzorci živog antraksa i u Australiji

Uzorci živog antraksa i u Australiji
Uzorci živog antraksa i u Australiji

VAŠINGTON - Istraga američkih vlasti o uzorcima živog bacila antraksa koji su greškom transportovani iz jedne vojne laboratorije u Juti širom SAD, pokazala je da je još jedna grupa uzoraka istog bacila poslata u Australiju.

Pentagon je priznao u četvrtak da je najmanje 18 vladinih, univerzitetskih i komercijalnih laboratorija dobilo žive uzorke antraksa iz jedne vojne laboratorije u Juti, gdje je 2014. trebalo da budu ozračeni i na taj način inaktivisani.

Dio tih uzoraka distribuiran je u različite istraživačke laboratorije u devet američkih država, kao i u američku vazduhoplovnu bazu Osan u Južnoj Koreji.

Zvaničnici su, međutim, u petak saopštili da je istragom otkrivena još jedna grupa uzoraka živog bacila antraksa, koji je trebalo da budu inaktivisani 2008.

Za sad nije tačno poznato gdje su ti uzroci završili, osim Australije, naveli su zvaničnici.

"I dalje pokušavamo da utvrdimo gdje su uzorci poslati", rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik za AFP.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop pozdravila je istragu američkih vlasti.

"Mi učestvujemo u istrazi i drago mi je da je ona u toku", rekla je Bišop.

Vojni i zdravstveni zvaničnici pokrenuli su istragu prošle sedmice pošto su u jednoj komercijalnoj laboratoriji u Merilendu otkriveni živi uzorci antraksa, dopremljeni iz vojne laboratorije blizu Solt Lejk Sitija.

Zvaničnici su istakli da nema opasnosti po javno zdravlje, kao ni slučajeva gdje se sumnja na zarazu.

Četiri radnika u laboratorijama u Teksasu, Delaveru i Viskonsinu stavljeni su na terapiju antibioticima iz predostrožnosti, saopštili su američki Centri za kontrolu bolesti (CDC).

Pored toga, preventivnu terapiju prima 22 pripadnika vojnog i civilinog osoblja u vazduhoplovnoj bazi Osan u Južnoj Koreji, naveo je Pentagon.

Antraks je jedan od agenasa koji mogu da se koriste za bioterorizam jer od njega može da oboli i umre veliki broj ljudi ukoliko se iskoristi kao oružje.

Spore antraksa poslate su u septembru 2001. poštom na nekoliko lokacija u SAD, kada su oboljele 22 osobe, a petoro od njih je umrlo.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije