Svijet

Veća autonomija, policija, veze sa Rusijom...

Veća autonomija,  policija, veze sa Rusijom...
Veća autonomija, policija, veze sa Rusijom...

KIJEV - Ukrajinska vlast novim zakonima daje proruskim dijelovima u Donbasu veću autonomiju, policiju, specijalne veze sa ruskim regionima i lokalne izbore u decembru, a predviđena je i amnestija.

Novi zakoni, konkretno, daje pobunjenim regijama samoupravu na period od tri godine i  dopušta "jačanje odnosa" sa susjednim ruskim regijama. Odobreno je  i formiranje policije regija Donbasa. 

Daje se amnestija svim pobunjenicima koji su sudjelovali u borbama zadnjih pet  mjeseci, izuzev onima koji su bili uključeni u čisto kriminalne radnje ili onim koji su, ako se dokaže, bili upleteni u rušenje malezijskog putničkog zrakoplova "MH17".

Ova zakonska ponuda za ustanike u Donbasu - nije dovoljna. 

Lider antikijevskih snaga iz Donjecka Andrej Purgin poručuje da "osnovni dio dokumenta, koji predviđa da snage Donbasa  ostanu  na ukrajinskoj teritoriji, nije prihvatljiv". 

Glavni lider Narodne Republike Donjeck, premijer Aleksandar Zakarčenko, nije toliko strog i  ističe: 

"Neka prvo Porošenko stavi potpis na taj zakon, neka se zakon objavi i stupi na snagu. Onda ćemo ga prevesti na ruski, pročitati i iznijeti svoj stav".

S druge strane,  Porošenko je suočen i sa nezadovoljstvom ukrajinskih političkih partija. 

Uticajni lider ultra-nacionalističke stranke "Sloboda"  Oleh Tanjibok smatra da je "pogrešno glasati o kapitulaciji nakon svih gubitaka". 

"Treba nam mir, ali ne po svaku cijenu. Smatramo kako su ovi prijedlozi zakona potpuna kapitulacija" - rekao je on.

Sličnog stava su i pripadnici stranke "Domovina" koju predvodi Julija Timošenko. NJihov zastupnik Andrej Senčenko kaže da "niko  predsjedniku Porošenku nije  dao za pravo da sudbinu naroda Donbasa stavi u ruke terorista". 

"Ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, doći će samo do eskalacije sukoba" - upozorava on.

Ukrajinski politički analitičar Vladimir Fesenko ocjenjuje da su ovi zakoni  pokušaj stvaranja postepenog mirovnog rješenja za krizu u Donbasu. 

"Treba biti jasno da druge varijante donose ili zamrznuti sukob ili rat u kojem bi Ukrajina mogla potupuno da izgubit Donbas, a možda i više" - upozorava Fesenko. 

Za zakon o većoj autonomiji  glasalo je 277 od 450 poslanika u ukrajinskom paralmentu - navode ukrajinski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije